• Business

    Pfizer: Συμφωνία μαμούθ 43 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Seagen

    • Bloomberg

    Άλμπερτ Μπουρλά


    Η Pfizer συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων Seagen, αξίας 43 δισ. δολαρίων, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο τα φάρμακα αντισωμάτων της εταιρείας που καταπολεμούν τους όγκους.

    Θα πληρώσει 229 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για τη απόκτηση της Seagen, σύμφωνα με δήλωση της, περίπου ένα τρίτο περισσότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της φαρμακοβιομηχανίας την Παρασκευή.

    Η Seagen είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός τύπου φαρμάκου που ονομάζεται σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου ή ADC. Πρόκειται για φάρμακα που σκοτώνουν τον καρκίνο, τόσο ισχυρά που σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνταν πολύ τοξικά για χρήση.

    Η Pfizer προσπαθεί να αξιοποιήσει τα απροσδόκητα κέρδη της από τον Covid-19, αφού τα έσοδα από τα εμβόλια σχεδόν διπλασίασαν τις πωλήσεις της σε ένα μόνο έτος.

    Ενώ η συμφωνία με την Seagen είναι μικρότερη από ορισμένες από τις μεγάλες συμφωνίες που έκλεισε στο παρελθόν, αποτελεί μία κίνηση για μία διευρυμένη πλατφόρμα στην ογκολογία, έναν τομέα που θεωρείται ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος του κλάδου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά.

    Η Pfizer θα χρηματοδοτήσει την αγορά ουσιαστικά μέσω νέου, μακροπρόθεσμου δανείου 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και από έναν συνδυασμό βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και υφιστάμενων μετρητών, σύμφωνα με τη δήλωση της.

    Η Seagen αναμένεται να συνεισφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα προσαρμοσμένα στον κίνδυνο έως το 2030.

    Η συμφωνία θα διπλασιάσει τη σειρά πειραματικών θεραπειών για τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο της Pfizer, είπε η εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Seagen ήταν στόχος εξαγοράς της Merck & Co. Ωστόσο, οι συνομιλίες των δύο πλευρών σταμάτησαν λόγω του τιμήματος, σύμφωνα με πηγές.

    Οι μετοχές της Seagen σημείωσαν άνοδο 18% στις συναλλαγές πριν από την συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας, ενώ η Pfizer ήταν 2% χαμηλότερα.

    Μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, η Seagen είχε κερδίσει 34% από την αρχή του έτους, με την χρηματιστηριακή της αξίας να αυξάνεται σε περίπου 32,2 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Sanofi: Εξαγοράζει έναντι $2,9 δισ. τη βιοφαρμακευτική Provention Bio



    ΣΧΟΛΙΑ