• Business

    Πετρέλαιο: Η Aramco ανέβαλε την μηνιαία αναθεώρηση των επίσημων τιμών – Με δασμούς απειλεί ο Τραμπ

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ


    Στην αναβολή της έκδοσης της μηνιαίας αναθεώρησης των επίσημων τιμών του πετρελαίου της προχώρησε η Aramco, καθώς η Σαουδική Αραβία αναμένει την εξέλιξη των συζητήσεων του OPEC με τη Ρωσία για την μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

    Η συνάντηση του OPEC+, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα, αναβλήθηκε προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, μετά και τις αιχμές που άφησε η μια πλευρά για την στάση της άλλης στην κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά του πετρελαίου. Ως νέα ημερομηνία συνάντηση ορίστηκε η Πέμπτη 9 Απριλίου, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις εξελίξεις, χρειάζεται χρόνος για περισσότερες συζητήσεις.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που ελέγχει την Aramco, αποφάσισε να καθυστερήσει για λίγες ημέρες την αναθεώρηση της επίσημης τιμολόγησης (για τις τιμές Μαΐου) η οποία θα έπρεπε να δημοσιευτεί την Κυριακή, με πηγές κοντά σε αυτή να αναφέρουν πως πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή την Πέμπτη. Μάλιστα είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που η Aramco καθυστερεί την έκδοση της επίσημης τιμολόγησης, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται την 5η ημέρα του μήνα.

    Οι δύο πλευρές πάντως εμφανίζονται πρόθυμες για την πτώση της παραγωγής, ωστόσο επιθυμούν – ειδικά η Σαουδική Αραβία – στη συμφωνία να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Η Νορβηγία φαίνεται πως είναι πρόθυμη να ρίξει την παραγωγή, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η στάση των ΗΠΑ σε αυτή την απαίτηση. Άλλωστε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τη μείωση της παραγωγής, έσπευσε να αναφέρει το Σάββατο πως δεν ενδιαφέρεται για το τι λέει ο OPEC.

    Αντίθετα, ο  Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζοντας τους τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, απείλησε το Σάββατο πως θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου, προκειμένου να προστατεύσει την αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας σε αυτή. Η απειλή, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα ανέφερε την Παρασκευή για μη επιβολή δασμών σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία, ήρθε ως αποτέλεσμα της αναβολής της συνάντησης της Δευτέρας. Όπως μάλιστα ανέφερε, είναι πλέον πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία (την οποία και ο ίδιος επιθυμεί), αν θεωρηθεί απαραίτητο πως πρέπει να προστατευτούν οι αμερικανικές πετρελαϊκές και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

    Η ιδέα της επιβολής δασμών, πάντως, διχάζει την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου. με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου να υποστηρίζει πως θα έφερναν νέα αναταραχή σε μια ήδη προβληματική αγορά από την κρίση που έχει φέρει η πανδημία Covid-19. Από την άλλη, Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου εμφανίζονται θετικοί με την ιδέα.



    ΣΧΟΛΙΑ