• Business

    Παπαστράτος: Άλμα στις πωλήσεις και στις προσλήψεις

    • Άννα Διανά
    Παπαστράτος

    Παπαστράτος


    Με τις νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε πλήρη εξέλιξη, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος κατάφερε πέρυσι αύξηση τζίρου κατά 40%.

    Παράλληλα μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην καπνοβιομηχανία αυξήθηκε κατά 35% φτάνοντας στους 1.229 από 911 το 2021.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, η  εν Ελλάδι θυγατρική της Phillip Morris International (PMI) πέτυχε το 2022 συνολικές πωλήσεις ύψους 657 εκατ. ευρώ από 469 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.  Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων έγινε στην εγχώρια αγορά ωστόσο οι πωλήσεις εξωτερικού σχεδόν διπλασιάστηκαν.

    Πιέσεις στην κερδοφορία από το αυξημένο κόστος παραγωγής

    Την ίδια ώρα, η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες που έχουν επιφέρει οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής.

    Ειδικότερα, το κόστος πωληθέντων, κατά το 2022 παρουσιάστηκε αύξηση κατά 58% και ανήλθε σε 426,5 εκατ. ευρώ από 270 εκατ. ευρώ για το 2021.

    Το μεικτό κέρδος για τη χρήση 2022 ανήλθε σε 231 εκατ. από 200 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 16%.  Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2022 ανήλθαν σε 135 εκατ. ευρώ από  146 εκατ. ευρώ για το 2021.

    Πιέσεις δέχτηκαν και τα καθαρά κέρδη τα οποία μειώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ από 101 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.

    Νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

    Η εταιρεία με πρόεδρο τον Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο είναι αντιπρόεδρος της PMI για τη ΝΑ Ευρώπη, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Μαργώνη ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο  περαιτέρω επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο της στο Ασπρόπυργο.

    Αφορούν στην προσθήκη τεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 300 θέσεων εργασίας και εξαγωγές συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

    Από το 2017 που η Παπαστράτος γύρισε σελίδα στην ιστορία της επενδύοντας 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το Iqos, έχει υλοποιήσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αυξάνοντας παράλληλα όχι μόνο τις οικονομικές της επιδόσεις και το αποτύπωμά της στην αγορά.

    Το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS. Το 2022 εγκρίθηκαν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ.

    Ενίσχυση παραγωγικής δυναμικότητας και επέκταση εξαγωγών

    Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των επενδύσεων στο τέλος του 2022 βρισκόταν σε λειτουργία έξι τροποποιημένες και δύο πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA.

     Επίσης λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής φίλτρων και δύο γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενώ βρίσκονταν υπό εγκατάσταση άλλες τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής νέας γενιάς και δύο γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

    Η δεύτερη αυτή περαιτέρω επένδυση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της Παπαστράτος και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών.

    Στην αρχή του 2023 η Παπαστράτος μετεξελίσσεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργειών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από 12 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο).

    Τα μερίσματα στη μητρική

    Τέλος, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στις 29 Νοεμβρίου 2021 η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος ποσού 93,5 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη τω χρήσεων 2017-2018. Στις 21 Ιουλίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας πρότεινε τη μη διανομή πρώτου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2022 , η οποία τελεί υπό την έγκριση της Τακτικής Γενικής .

    Στις 22 Μαρτίου 2023 η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος ποσού 50 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθουσών χρήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Παπαστράτος: Ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για το 2023

    Massimo Andolina: Η Ελλάδα χώρα-πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στη διαχείριση του καπνίσματος

    Μαργώνης (Παπαστράτος): Είμαστε εταιρία προσανατολισμένη στο «brain retrain»



    ΣΧΟΛΙΑ