• Business

    Παπαστεργίου: Στην τελική ευθεία η κατάργηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο

    Δημήτρης Παπαστεργίου

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου


    Μεγάλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο το επόμενο διάστημα, κυρίως όσων αφορά τις συναλλαγές αλλά και όλες τις δράσεις του πολίτη με αυτό.

    Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσία του στο φόρουμ των Δελφών, πλέον το υπουργείο τρέχει τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχει κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε… ουτοπικό.

    Πλέον όπως είπε έρχεται το επόμενο διάστημα η οριστική κατάργηση σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών ενώ χαρακτήρισε τομή για το Δημόσιο την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών, ακόμα και των ψηφιακών.

    «Καταργούμε τη γραφειοκρατία, μέσω της κατάργησης των πιστοποιητικών. Μέχρι τώρα ψηφιοποιούσαμε πιστοποιητικά. Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη τομή. Να καταργήσουμε τα πιστοποιητικά. Καταργούμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία» είπε ο κ. Παπαστεργίου. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που πλέον είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτοί οι οποίοι αναζητούν την ψηφιακή μετάβαση» επεσήμανε ο ίδιος.

    Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να καταργούνται πιστοποιητικά και να γίνονται διάφορες διαδικασίες στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καν την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών. Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η διασύνδεση των μητρώων και των συστημάτων του Δημοσίου, που έγινε την προηγούμενη τετραετία, κάνει εφικτή την πρόσβαση υπηρεσιών και φορέων σε συγκεκριμένα στοιχεία μόνο με την έγκριση του πολίτη, ο οποίος έχει κάνει σε κάποια αίτηση.

    «Πλέον υπάρχει διαλειτουργικότητα, υπάρχει διασύνδεση» είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθετε ότι με την κατάργηση των πιστοποιητικών τα δεδομένα που κάποιος φορέας ζητά για συγκεκριμένη δουλειά, που ο πολίτης έχει αιτηθεί, θα δίνονται σταδιακά απευθείας, χωρίς να μεσολαβεί η δημιουργία οποιουδήποτε πιστοποιητικού είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ψηφιακή μορφή.

    «Αυτό είναι πλέον το επόμενο μεγάλο έργο και σε αυτό θα κινηθούμε και θα δουλέψουμε το 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου, από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών.

    Ψηφιακή ταυτοποίηση για τα γήπεδα

    Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στην τομή που φέρνει το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού και αυτό είναι η ψηφιακή είσοδος στα γήπεδα.

    Όπως εξήγησε αυτό το μέτρο χαίρει της ευρείας αποδοχή από τους πολίτες ενώ υπογράμμισε τα ψηφιακά αντανακλαστικά που έχουν αποκτήσει πλέον οι Έλληνες πολίτες.

    Όπως είπε, «240.000 άνθρωποι γράφτηκαν στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας, προκειμένου να μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet και να κάνουν ψηφιακή ταυτοποίηση για την είσοδο στο γήπεδο, ενώ 125.000 άνθρωποι κατέβασαν το gov.gr Wallet και πάνω από 10.000-15.000 άνθρωποι έχουν περάσει το εισιτήριό τους στο ψηφιακό πορτοφόλι, για να πάνε στο γήπεδο αυτή την Κυριακή».

    Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε την ψηφιακή ταυτοποίηση στα γήπεδα ως παράδειγμα της ετοιμότητας των Ελλήνων πολιτών να υποδεχτούν και νέες ψηφιακές διαδικασίες: «η ίδια η κοινωνία τραβά μπροστά την Πολιτεία για την ψηφιοποίηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαστεργίου: Το Gov.gr Wallet κατέβασαν 120.000 πολίτες τον τελευταίο μήνα

    Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα μετέχει ισότιμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο



    ΣΧΟΛΙΑ