• Business

    Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Έρχεται η θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί

    • ESG Team


    Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να εκτοξευθούν σε επίπεδα ρεκόρ τα επόμενα πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενη από αέρια θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα και ένα φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα για τα φυσικά και τα ανθρώπινα συστήματα είναι υψηλότεροι για υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 °C από ό,τι σήμερα, αλλά χαμηλότεροι από 2 °C.

    Η νέα έκθεση κυκλοφόρησε ενόψει του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Συνεδρίου (που ξεκινάει σήμερα 22 Μαΐου και θα διαρκέσει έως 2 Ιουνίου) που θα συζητήσει τον τρόπο ενίσχυσης των καιρικών και κλιματικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Οι προτεραιότητες για συζήτηση στο Κογκρέσο περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία Early Warnings for All για την προστασία των ανθρώπων από όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και μια νέα υποδομή παρακολούθησης αερίων θερμοκηπίου για την ενημέρωση για τον μετριασμό του κλίματος.

    Βασικά σημεία

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν περίπου 1,15°C πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900. Η επίδραση της ψύξης των συνθηκών La Niña κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους των τελευταίων τριών ετών περιόρισε προσωρινά τη μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης. Αλλά η La Niña τελείωσε τον Μάρτιο του 2023 και προβλέπεται να αναπτυχθεί ένα Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες.

    Συνήθως, το Ελ Νίνιο αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες το έτος μετά την ανάπτυξή του – σε αυτή την περίπτωση αυτό θα ήταν το 2024.
    Η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια για κάθε έτος μεταξύ 2023 και 2027 προβλέπεται να είναι μεταξύ 1,1°C και 1,8°C υψηλότερη από τον μέσο όρο 1850-1900. Αυτό χρησιμοποιείται ως βάση, επειδή ήταν πριν από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες και βιομηχανικές δραστηριότητες.
    Υπάρχει 98% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει το ρεκόρ θερμοκρασίας που είχε σημειωθεί το 2016, όταν υπήρχε ένα εξαιρετικά δυνατό Ελ Νίνιο.
    Η πιθανότητα ο μέσος όρος της πενταετίας για την περίοδο 2023-2027 να είναι υψηλότερος από την τελευταία πενταετία είναι επίσης 98%.
    Η θέρμανση της Αρκτικής είναι δυσανάλογα υψηλή. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, η ανωμαλία της θερμοκρασίας προβλέπεται να είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια μέση ανωμαλία όταν υπολογίζεται κατά μέσο όρο στους επόμενους πέντε εκτεταμένους χειμώνες του βόρειου ημισφαιρίου.
    Τα προβλεπόμενα μοτίβα βροχοπτώσεων για τον μέσο όρο Μαΐου έως Σεπτεμβρίου 2023-2027, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 1991-2020, υποδηλώνουν αυξημένες βροχοπτώσεις στο Σαχέλ, τη βόρεια Ευρώπη, την Αλάσκα και τη βόρεια Σιβηρία και μειωμένες βροχοπτώσεις για αυτήν την εποχή στον Αμαζόνιο και σε τμήματα της Αυστραλίας.
    Συμφωνία του Παρισιού

    Εκτός από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο οδηγούν σε περισσότερη θέρμανση και οξίνιση των ωκεανών, τήξη θαλάσσιων πάγων και παγετώνων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Η Συμφωνία του Παρισιού θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για να καθοδηγήσει όλα τα έθνη να μειώσουν ουσιαστικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα στους 2 °C, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης ακόμη περισσότερο στους 1,5 °C, για την αποφυγή ή τη μείωση δυσμενείς επιπτώσεις και σχετικές απώλειες και ζημίες.

    Η θερμότερη  πενταετία που έχει καταγραφεί

    Υπάρχει 66% πιθανότητα η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια μεταξύ 2023 και 2027 να είναι περισσότερο από 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχει 98% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια, και η πενταετία συνολικά, θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί.

    «Αυτό δε σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα το επίπεδο του 1,5°C που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η WMO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα παραβιάσουμε το επίπεδο των 1,5°C σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Καθ. Πέτρι Ταάλας.

    «Ένα θερμαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες και αυτό θα συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο για να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή», είπε. «Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση του νερού και το περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο καθηγητής Taalas.

    Υπάρχει μόνο 32% πιθανότητα ο μέσος όρος της πενταετίας να υπερβεί το όριο των 1,5°C, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ετήσια Ενημέρωση για το Δεκαετιακό Κλίμα που εκπονήθηκε από το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου, το κύριο κέντρο του WMO για τέτοιες προβλέψεις.

    Η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5°C αυξάνεται σταθερά από το 2015, όταν ήταν κοντά στο μηδέν. Για τα έτη μεταξύ 2017 και 2021, υπήρχε πιθανότητα υπέρβασης 10%.

    «Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, απομακρύνοντάς μας όλο και πιο μακριά από το κλίμα που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Δρ Leon Hermanson, ειδικός στο Met Office που ηγήθηκε της έκθεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ