• Business

    Π. Γεωργιόπουλος: Ζημίες στο τρίτο τρίμηνο και παραλαβή νέων πλοίων για τη Gener8

    Πήτερ Γεωργιόπουλος

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Ζημίες εμφάνισε η ναυτιλιακή Gener8 Maritime Inc., συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 – το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου – όπως άλλωστε προέβλεψαν οι αναλυτές. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η παραλαβή τεσσάρων νεότευκτων δεξαμενόπλοιων τύπου ECO VLCC στο στόλο της.

    Συγκεκριμένα, οι ζημίες της Gener8 στο τρίτο τρίμηνο του 2016 διευρύνθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 37,4 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών ύψους 33,2 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Από την άλλη, οι προσαρμοσμένες ζημίες για την τριμηνιαία περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στις 700.000 δολάρια ή 0,01 δολάρια/μετοχή, έναντι προσαρμοσμένων εσόδων ύψους 37,3 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει και οι αναλυτές της Wall Street.

    Ακόμη, η ναυτιλιακή κατέγραψε μείωση στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 13,4 εκατ. δολάρια, τα οποία για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν στα 34,9 εκατ. δολάρια, έναντι 48,3 εκατ. δολαρίων που είχαν διαμορφωθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

    Gener8
    Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου ECO VLCC “Gener8 Macedon” που παρέλαβε η Gener8 Maritime το τρίτο τρίμηνο του 2016

    Παράλληλα, το ισοδύναμο χρονοναύλωσης για το τρίτο τρίμηνο του 2016 κυμάνθηκε στα 27.493 δολάρια ημερησίως, έχοντας καταγράψει μια πτώση της τάξεως του 50,8% (ή αλλιώς 28.354 δολάρια) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Τα δεξαμενόπλοια τύπου ECO VLCC της Gener8 κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ναυλώθηκαν με ισοδύναμο χρονοναύλωσης ύψους 28.471 δολαρίων την ημέρα.

    Σημειώνεται ότι στις 18.31 (ώρα Ελλάδος) η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν με άνοδο της τάξεως του 1,86% στα 4,39 δολάρια. Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση της μετοχής.

    Παραλαβές νεότευκτων VLCCs

    Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή (στο δείκτη NYSE) ανακοίνωσε επίσης πως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 ολοκληρώθηκε η παραλαβή τεσσάρων νεότευκτων δεξαμενόπλοιων τύπου ECO VLCC, από το πρόγραμμα νεότευκτων που έχει ήδη ανακοινώσει, ενώ έως και τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να παραλάβει ακόμη 2.

    Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια που εισήλθαν στο στόλο της εταιρείας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 είναι τα Gener8 Chiotis, Gener8 Macedon, Gener8 Perseus και Gener8 Oceanus, ενώ η παραλαβή των Gener8 Miltiades και Gener8 Noble πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

    Gener8
    Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο τύπου ECO VLCC “Gener8 Oceanus” που παρέλαβε η Gener8 Maritime κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016

    Ο Πήτερ Γεωργιόπουλος επεσήμανε σχετικά ότι “Ένα από τα πλεονεκτήματα των ECO VLLC πλοίων μας είναι η αυξημένη αποδοτικότητα καυσίμων, γεγονός που ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη διαμόρφωση του ισοδύναμου χρονοναύλωσης στις τιμές τις οποίες πετύχαμε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από γενικότερη αδυναμία”.

    Όσον αφορά τα νεότευκτα πλοία που παρέλαβε η ναυτιλιακή στο στόλο της, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι “Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016 παραλάβαμε 4 νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου ECO VLCC ενώ μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένουμε ακόμη δύο. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των νεότευκτων στις αρχές του έτους 2017, η μέση ηλικία του στόλου μας θα διαμορφωθεί στα 5,9 έτη”.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου η Gener8 ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση δύο δεξαμενόπλοιων VLCC που είχαν κατασκευαστεί το 2001, γεγονός που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Leo Vrondissis, οδήγησε στην προπληρωμή χρέους ύψους 38,8 εκατ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε επίπεδα-ρεκόρ ο δείκτης Baltic Dry – Τι μήνυμα στέλνει η εκλογή Trump

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Μίχαλος: Επέκταση αλλά με… μέτρο για τη Diligent Holdings

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Τοπούζογλου: Ισχυροποιεί το στόλο της Prime Marine με 18 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ