• Business

    Π. Γεωργιόπουλος-I. Ofer: Συνεργασία-έκπληξη μεταξύ των ισχυρών εφοπλιστών

    Γεωργιόπουλος Ofer

    Από αριστερά: Idan Ofer, εφοπλιστής Quantum Pacific Shipping και Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Τη συμμετοχή του στη ναυτιλιακή Gener8 Maritime, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος, εξασφάλισε ο Ισραηλινός εφοπλιστής Idan Ofer μέσω της εταιρείας του, Quantum Pacific Shipping.

    Ειδικότερα, την ώρα που η αγορά περιμένει να δει αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Frontline του Νορβηγού εφοπλιστή John Fredriksen και της Gener8, η Quantum έκανε την έκπληξη και προχώρησε στην εξαγορά ενός ποσοστού της τάξεως του 5% περίπου στην εταιρεία του Έλληνα εφοπλιστή, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τον Ofer να πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση.

    Οι μετοχές που αγόρασε η Quantum ανήκαν πριν στο αμερικανικό fund Monarch Alternative Capital, το οποίο αφού τις πούλησε, έχει αποδεσμευτεί πλήρως από την εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Γεωργιόπουλος το 2015 – στην ουσία δημιουργήθηκε από την συγχώνευση της General Maritime και της Navig8 Crude Tankers.

    Γεωργιόπουλος

    Η ναυτιλιακή του Ofer δεν υπέβαλε σχετική έγγραφη δήλωση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για να γνωστοποιήσει την επενδυτική αυτή κίνηση στην οποία προχώρησε, ωστόσο, σύμφωνα με το TradeWinds, δε θα χρειαστεί να το πράξει εάν το ποσοστό παραμείνει κάτω από το 5%.

    Όσον αφορά τη Monarch, το αμερικανικό fund ήταν ένας από τους 6 μεγαλύτερους μετόχους στη Gener8, από την εποχή της δημόσιας εγγραφής της (Initial Public Offering-IPO), ωστόσο, πρόσφατα ήρθε σε επαφή με την Clarksons προκειμένου να αναλάβει η τελευταία τα διαδικαστικά της πλήρους αποχώρησής της – γεγονός που «άνοιξε το δρόμο» στον Ofer να επενδύσει.

    Αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι εάν ο Ισραηλινός εφοπλιστής έχει εξαγοράσει το σύνολο του ποσοστού της Monarch.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ένα 5% της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Gener8 αντιστοιχεί σε μια επένδυση ύψους 21 εκατ. δολαρίων κατά προσέγγιση, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της που ανέρχεται στα 4,56 δολάρια.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, ο Idan Ofer και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στο δικαστήριο με αφορμή ένα φορτηγό πλοίο που ανήκε στη χρεοκοπημένη νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hanjin Shipping, το οποίο μια τράπεζα της Νότιας Κορέας προσπάθησε να πουλήσει ταυτόχρονα και στους 2 εφοπλιστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Χατζηιωάννου: Ζημιές το 2016 αλλά αισιοδοξία από το δ’ τρίμηνο για τη Safe Bulkers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Το «ναυάγιο» της Ocean Rig – Πτώση της μετοχής κατά 6,43%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ