• Business

    Όμιλος Σφακιανάκη: Μειώθηκαν οι πωλήσεις το α’ τρίμηνο – Περιορίστηκαν οι ζημιές

    • NewsRoom
    Σταύρος Τάκη. CEO Σφακιανάκης - όμιλος Σφακιανάκη

    Σταύρος Τάκη. CEO Σφακιανάκης


    Μείωση 4,3% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Σφακιανάκη στην οικονομική χρήση του πρώτου τριμήνου του 2019, διαμορφώνοντας τις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου στα 75,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 62,5 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 6,8%.

    Πιο αναλυτικά, οι ζημιές προ φόρων για τον Όμιλο διαμορφώνονται σε 3,9 εκατ. ευρώ, από 4,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ για την Εταιρεία σε 4,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 5,0 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

    Ως προς το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατάφερε να διευρύνει τη λειτουργική κερδοφορία του, η οποία διαμορφώθηκε στα 6,2 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2019, εμφανίζοντας αύξηση 25,5%. Το αντίστοιχο αποτέλεσμα για την Εταιρεία ήταν επίσης κερδοφόρο, ανερχόμενο στα 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

    Όπως ενημέρωσε ο Όμιλος Σφακιανάκη, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019, βελτιώνει την κερδοφορία του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και παραμένει σε τροχιά επίτευξης των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου του έτους.
    Συγκεκριμένα:

    Αναφορικά με το εμπόριο αυτοκινήτων, η αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2019, με 26.289 ταξινομήσεις, παρουσίασε μείωση 1,8% σε σχέση με το 2018, επηρεάζοντας τις συνολικές πωλήσεις της μητρικής και κατ’ επέκταση του Ομίλου. Η SUZUKI πραγματοποίησε 1.560 ταξινομήσεις αυτοκινήτων, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 5,9%, το οποίο την κατατάσσει 9η μεταξύ των εισαγωγέων αυτοκινήτων. Ο κλάδος λιανικής, με πωλήσεις 2.568 επιβατικών αυτοκινήτων (PC), 208 ελαφρών φορτηγών (LCV) και 570 μεταχειρισμένων συγκεντρώνει 9,8% μερίδιο αγοράς στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι συνολικές πωλήσεις της Σφακιανάκης (χονδρική και λιανική) αντιπροσωπεύουν το 12,7% της ελληνικής αγοράς.

    Σε ό,τι αφορά στη μίσθωση οχημάτων, τα έσοδα από μισθώματα του κλάδου Long Term Rental (Executive Lease) παραμένουν στα περσινά επίπεδα, ενώ ο στόλος υπό διαχείριση φτάνει τα 9.182 οχήματα (+8,9%), διατηρώντας ένα ποσοστό εκμετάλλευσης κοντά στο 97%. Ο κλάδος RentA-Car (Enterprise – National – Alamo) έχει αυξημένα μισθώματα κατά 7,4% με τον στόλο προς ενοικίαση να φτάνει τα 4.435 οχήματα (+8,7%).

    Ως προς τις ταχυμεταφορές, η Speedex εμφανίζει σταθερότητα στις πωλήσεις και συμβάλλει θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου.

    Στα βαρέα οχήματα, μηχανήματα και βιομηχανικά είδη, η Ergotrak παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 17,5%.

    Τέλος, σχετικά με τις δραστηριότητες εξωτερικού, η ανοδική πορεία των θυγατρικών του Ομίλου στο εξωτερικό (Βουλγαρία και FYROM) συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις κατά 39,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ