• Όμιλος Πλαστικά Θράκης

    Business

    Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Η νέα καινοτομία Thermoforming IML – Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας στη συσκευασία

    • NewsRoom

    Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα οφέλη τεχνολογίας αιχμής κάνοντας πράξη την κυκλική οικονομία δίνουν τα κύπελλα που ενσωματώνουν την τεχνολογία Thermoforming IML που ανέπτυξε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, ηγετική δύναμη στον κλάδο συσκευασίας τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Έχοντας ήδη δρομολογήσει περαιτέρω επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στη θυγατρική του «Πλαστικά Θράκης Pack» (Thrace Pack) με στόχο την άμεση αύξηση της ετήσιας παραγωγικής της δυναμικότητας κατά 4.000 τόνους, ο όμιλος αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής εστιάζει στο να παρέχει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων συσκευασίας που να ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στον σχεδιασμό και την παραγωγή τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και τις καινοτομίες που ανέπτυξε στον τομέα της συσκευασίας στην έκθεση Foodtech & Global Pack 2023 παρουσιάζοντας παράλληλα το κύπελλο τεχνολογίας Thermoforming IML, στο οποίο ήταν μάλιστα αφιερωμένο και το εξειδικευμένο workshop με θέμα «Συσκευασία Γαλακτοκομικών: Το παρόν και το μέλλον στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας» με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Θεόδωρο Τσούφη, Μηχανικό Επιστήμης Υλικών και Επικεφαλή του τμήματος R&D του Ομίλου.

    Ο κ. Τσούφης παρουσίασε όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας αιχμής Thermoforming IML η οποία καταφέρνει να ξεπερνά με επιτυχία τις αδυναμίες και τους περιορισμούς των υφιστάμενων λύσεων στην αγορά, αναδεικνύοντας την υπεροχή της σε επίπεδο λειτουργικότητας, πρακτικότητας, ευελιξίας, αισθητικής, αλλά κυρίως συμβατότητας με τις αρχές που επιτάσσει η κυκλική οικονομία.

    Παραγωγή με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας

    Όπως ανέφερε, γενικά η τεχνολογία Thermoforming IML απαντά αποτελεσματικά και στις τρεις θεμελιώδεις αρχές της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των συσκευασιών, που επιτάσσουν i) μείωση χρήσης του πλαστικού (reduce), ii) πλήρη ανακυκλωσιμότητα (recycle) και iii) επαναχρησιμοποίηση (reuse) όπου είναι εφικτό με βάση την εκάστοτε εφαρμογή. «Ειδικότερα, για τις συσκευασίες γαλακτοκομικών που παράγονται με την τεχνολογία Thermoforming IML δίνουμε τη δυνατότητα σε αλυσίδες, ομίλους λιανικής και μεμονωμένους brand owners να επιτύχουν και να επικοινωνούν στον τελικό καταναλωτή τους στόχους περί χρήσης βιώσιμων συσκευασιών, που έχουν θέσει είτε εθελοντικά είτε στο πλαίσιο υποχρεώσεων που σχετίζονται με το περιβαλλοντολογικό προφίλ των συσκευασιών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι συσκευασίες Thermoforming IML δεν ήταν μια έτοιμη λύση, αλλά αποτέλεσμα ενδελεχούς και μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης του εξειδικευμένου τμήματος R&D του ομίλου, καθώς και συνεργασίας με κορυφαίους εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού προερχόμενοι από διαφορετικά τεχνολογικά πεδία συμπλήρωσε ο κ. Τσούφης, προσθέτοντας: «Με την συγκεκριμένη καινοτόμα προσέγγιση καταφέραμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στον χώρο των συσκευασιών, να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε στην αγορά τη λύση του μέλλοντος, που ήδη από σήμερα είναι απόλυτα συμβατή με τους επερχόμενους κανονισμούς, οδηγίες και ρυθμίσεις, διευκολύνοντας έτσι τους συνεργάτες μας (brand owners) και σε επίπεδο επίτευξης στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης, ESG και κυκλικής οικονομίας».

    Στα κυριότερα οφέλη του νέου κυπέλλου είναι η παραγωγή του με έως 40% λιγότερο πλαστικό μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και το γεγονός ότι στο σύνολό της η συσκευασία, (δοχείο, ετικέτα και καπάκι), παράγεται αποκλειστικά από ένα είδος υλικού, το πολυπροπυλένιο, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και απόλυτα συμβατή με τις διαδεδομένες τεχνολογίες ανακύκλωσης πλαστικών.

    Ευέλικτη και γρήγορη γραμμή παραγωγής

    Η τεχνολογία παραγωγής Thermoforming IML εκτός από εξαιρετικά υψηλή ημερήσια παραγωγικότητα λόγω θερμοδιαμόρφωσης και ενσωμάτωσης των ετικετών τύπου IML σε μια φάση, παραμένει και ευέλικτη ως προς τις δυνατότητες παραγωγής διαφορετικών τύπων συσκευασίας (π.χ. με διαφορετική χωρητικότητα), προσφέροντας παράλληλα επιλογές ανάπτυξης tailor-made συσκευασιών με μοναδικά χαρακτηριστικά και απεριόριστες επιλογές διακόσμησης αξιοποιώντας ολόκληρη την επιφάνεια του κυπέλου και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος στο ράφι.

    Αξίζει να σημειωθεί πως και η υγιεινή των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι απόλυτα εξασφαλισμένη κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, αφού το περιεχόμενο του κυπέλλου δεν έρχεται σε επαφή με μελάνια σε καμία φάση της αλυσίδας αξίας.

    Κερδίζουν την εμπιστοσύνη ισχυρών brands

    Ήδη οι συσκευασίες γαλακτοκομικών με τεχνολογία Thermoforming IML έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ισχυρών brands στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία την επέλεξαν και ήδη διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους σε βιώσιμες συσκευασίες που εναρμονίζονται πλήρως με τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μοναδικών και καινοτόμων χαρακτηριστικών που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία αναγνωρίστηκε και από τους ειδικούς του χώρου όπως αναδεικνύει και η πρόσφατη βράβευσή της στα Innovation Packaging Awards 2023.