• Business

    Αποκάλυψη για την Μαρινόπουλος: Γιατί δεν χρειάζεται το 60% των προμηθευτών για το Deal αλλά μόνο το 15%

    Μαρινόπουλος

    Από αριστερά στα δεξιά οι κ.κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος


    Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», καθώς από τη στάση των πιστωτών της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ θα εξαρτηθεί το αν θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσής της που προωθεί ο Σκλαβενίτης. Ειδικότερα, βάσει των όσων προβλέπει το deal για τη διάσωση της «Μαρινόπουλος», μέχρι το βράδυ θα πρέπει οι πιστωτές της «Μαρινόπουλος» να γνωστοποιήσουν αν αποδέχονται ή όχι το «κούρεμα» της τάξεως του 50% που επιφέρει η συμφωνία στις απαιτήσεις τους και έπειτα, εντός της εβδομάδας, να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα – μάλιστα, έχουν ήδη λάβει σχετικές επιστολές τις τελευταίες μέρες που τους ενημερώνουν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Η συμφωνία αυτή έχει κάνει άνω κάτω το λιανεμπόριο καθώς ΑΒ Βασιλόπουλος και Metro επιδιώκουν νέες συμφωνίες με εκπτώσεις  με τους προμηθευτές τους .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, οι όροι διαγραφής των απαιτήσεων των πιστωτών (δηλ. το “κούρεμα” κατά 50%) θα ισχύσουν για όλους τους πιστωτές, ανεξαιρέτως ύψους υπολοίπου!

    Σε περίπτωση πιστωτή που βρίσκεται σε συμφωνία factoring χωρίς αναγωγή (non-recourse), το υπόλοιπό του πιστωτή δεν κουρεύεται και επομένως ως μη θιγόμενος δεν απαιτείται η συναίνεσή του. Αν η συμφωνία factoring είναι με αναγωγή (recourse), τότε ισχύουν οι ίδιοι όροι διαγραφής (δηλ. κούρεμα 50%) και επομένως χρειάζεται η συναίνεση του πιστωτή.

     

    Αποκάλυψη για το Deal Μαρινόπουλος Σκλαβενιτης και την διαδικασία 106Β

    Το mononews.gr αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο 106Β . Για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας στην περίπτωση της Μαρινόπουλος με τον Σκλαβενίτη , πρέπει το 60% των προμηθευτών να απαντήσουν θετικά στο αίτημα για “κούρεμα” του 50% των οφειλών. Ωστόσο, αποκαλύπτουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση εξυγίανσης, λόγο στη συμφωνία έχουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι Τράπεζες, που επιθυμούν να ολοκληρωθεί η συμφωνια.  Προσοχή όμως.

    Η θετική τους απάντηση συνυπολογίζεται  στο 60% που απαιτείται για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Όμως τα χρέη του δημοσίου δεν κουρεύονται καθώς κουρεύονται μόνο των υπολοίπων. Αυτό σημαίνει στην ουσία στην ουσία- και συνυπολογίζοντας τη θετική απάντηση Δημοσίου και Τραπεζών, που κατέχουν το 45% των συνολικών οφειλών – δε χρειάζεται το 60% αλλά το 15% των προμηθευτών να πουν το ναι στο “κούρεμα” και να προχωρήσει η υπόθεση της Μαρινόπουλος.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, βάσει των όρων του Μνημονίου Συνεννόησης (ΜοU) , η διαδικασία για την αποπληρωμή του 50% των οφειλών πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 14 Φεβρουαρίου 2017.

    Για να δοθεί το «ΟΚ» από το δικαστήριο για την υλοποίηση της συμφωνίας, θα πρέπει να συναινέσουν στο «κούρεμα» του 50% των απαιτήσεών τους οι πιστωτές που συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των απαιτήσεων.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν το ποσοστό αυτό θα επιτευχθεί (η Σκλαβενίτης βρίσκεται σε διαδικασία διερευνητικών επαφών με πολλούς πιστωτές ώστε να έχει μία ιδέα), αν και η λογική λέει ότι οι προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» θα προτιμήσουν ένα «κούρεμα», έστω και αν αυτό είναι αρκετά μεγάλο και σημαίνει γι’ αυτούς σημαντικές απώλειες, παρά να διακινδυνεύσουν μία ολοκληρωτική κατάρρευση της εταιρείας, που στο τέλος θα τους στοιχίσει ακόμη περισσότερο.

    Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη σε ό,τι αφορά τις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν ανοιχτά υπόλοιπα με την «Μαρινόπουλος», αφού θα πρέπει οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα να εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από τα κεντρικά τους για να οριστικοποιηθεί η στάση τους – όμως αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, καθώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας, σήμερα το βράδυ.

    Αν πάντως όλα πάνε καλά, τότε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο δικαστήριο αίτηση υπαγωγής της «Μαρινόπουλος» στα άρθρα 106β και 106θ, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-ta-mistika-gia-tin-epitichia-tis-simfonias-exigiansis-ti-zitoun-apo-tous-promitheftes-pou-perimenoun-ta-lefta-tous/76530



    ΣΧΟΛΙΑ