• Business

    Ο Βρετανός που φοβούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν δάνεια σε Eurobank και Alpha

    John Davison Pillarstone

    John Davison. Pillarstone


    Ο βρετανός που φοβούνται οι έλληνες επιχειρηματίες είναι ένας 50χρονος πρωταθλητής της σκοποβολής, ο οποίος ασχολείται τους τελευταίους δέκα μήνες μετά τα κόκκινα δάνεια της Ευρώπης και έχει περάσει πολλές φορές από την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα για να δει από κοντά την αγορά που έχουν χαρτογραφήσει οι συνεργάτες του. O John Davison, επικεφαλής και συνιδρυτής της Pillarstone, της πλατφόρμας που δημιούργησε το περίφημο KKR, αποχώρησε από την Royal Bank of Scotland και τη θέση του επικεφαλής της διεθνούς επενδυτικής στρατηγικής της τράπεζας για να μπεί από τον Σεπτέμβριο στην αγορά των ευρωπαικών κόκκινων δανείων, το συνολικό μέγεθος των οποίων ζαλίζει καθώς φθάνει το 1 τρις.ευρώ.

    Η Pillarstone επικεντρώνεται σε επιχειρηματικά δάνεια και η συνεργασία της με την Alpha Bank και την Eurobank καταρχάς με μια βάση δανείων ύψους 1,2 δις.ευρώ και με προοπτική εισόδου στην εγχώρια πλατφόρμα και άλλων χαρτοφυλακίων μεγάλου ύψους αλλά και άλλων τραπεζών.

    Οσοι γνωρίζουν τον John Davison εντυπωσιάζονται με την έλλειψη επιτήδευσης, παρά την βρετανική καταγωγή του. Η αίσθηση της cool συμπεριφοράς πιθανώς οφείλεται στην ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Με την ομάδα σκοποβολής της Μεγάλης Βρετανίας συμμετείχε σε αγώνες και τουρνουά, μέχρι και στους Ολυμπιακούς του Σίδνευ ενώ η φοίτησή του σε Cambridge και Harvard συνέβαλε στο στιβαρό backround.

    aston-martin-vanquish-volante-02

    Η άνεσή του αποτυπώνεται στο απολύτως επαγγελματικό Linkedin όπου η βασικό φωτογραφία της σελίδας του απεικονίζει μια αγωνιστική Aston Martin ενώ ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, το mountain bike και το ψάρεμα περιλαμβάνονται στα ενδιαφέροντά του. Στην ίδια σελίδα με πολύ καμάρι έχει ποστάρει τις φωτογραφίες της 12χρονης κόρης του Ella που ξύρισε το κεφάλι της για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για τον καρκίνο του μαστού.

    Ο John Davison έχει μεγάλα σχέδια για την ελληνική αγορά και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων. Όπως ο ίδιος λέει, τα πρώτα μαθήματα πήρε από την οικογενειακή επιχείριση στην οποία παραμένει πρόεδρος.

    Η Davison Highley Ltd είναι μια οικογενειακή εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής επίπλων που ξεκίνησε ο παππούς του και διαθέτει σταθερά υψηλού επιπέδου πελατεία ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος «από την ηλικία των 18, ο αδερφός μου και εγώ κληθήκαμε να υποστηρίξουμε τον πατέρα μας για να κρατήσουμε την εταιρεία ζωντανή. Αυτή ήταν μια εμπειρία που με καθόρισε και με ακολούθησε σε όλη μου τη ζωή και την οποία θυμάμαι έντονα κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει κάποιου είδους πρόβλημα».

    Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί – και κάποιοι έλληνες επιχειρηματίες τον έχουν συναντήσει – λένε ότι δεν είναι ανάλογα συναισθηματική η αντιμετώπισή του.  Στην Ιταλία, όπου ήδη δραστηριοποιείται η Pillarstone, όπως λέει o ίδιος, οι υφιστάμενες διοικήσεις και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών καλωσορίζουν την κεφαλαιακή επένδυση και την επιχειρησιακή εξειδίκευση που φέρνει ενώ κάποιοι εκ αυτών έχουν προσεγγίσει απευθείας την Pillarstone.

    Eάν πάντως κάτι ανάλογο δεν συμβεί στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις τράπεζες και με την EBRD που μετέχει στο εγχείρημα, και με τη χρήση των ευχερειών που δίνει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο, θα ακολουθήσουν πιο δραστικές κινήσεις σε σχέση με το μάνατζμεντ και τους μετόχους.

    Η διαχείριση των μεμονωμένων χρηματοδοτήσεων θα ανατίθεται στην νέα πλατφόρμα αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία due diligence για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και στη συνέχεια σε κάθε εταιρεία θα εκπονούνται σχέδια ανάκαμψης  από κοινού με τη διοικητική ομάδα της εταιρείας. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα καθορίζεται πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν, συνήθως το 20% του δανείου, και ποια είναι τα αναγκαία επιχειρησιακά βήματα για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pillarstone-meta-ta-kokkina-dania-tis-alpha-ke-tis-eurobank-chtipai-tin-premuda/50718



    ΣΧΟΛΙΑ