• Business

    Ο πόλεμος των Ποτάνιν: Σφοδρή σύγκρουση για το χρυσό διαζύγιο των 5 δισ. δολαρίων

    Βλαντιμίρ Ποτάνιν


    O πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ποτάνιν, προσέφυγε σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την  πρώην συζύγου του, η οποία ζητάει τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων για το διαζύγιό τους.

    Το Λονδίνο φημίζεται «ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των διαζυγίων», με τους δικαστές να τείνουν να ευνοούν την ίση κατανομή της περιουσίας στις δύο πλευρές.

    Αξιώσεις έως και 9 δισ. δολαρίων

    Ο Ποτάνιν έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τα διεθνή μέσα καθώς το διαζύγιό του συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο «ακριβών» δίπλα σε αυτά του Τζεφ Μπέζος και του Μπιλ Γκέιτς.

    Ο δισεκατομμυριούχος, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 29,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg χώρισε από την πρώην σύζυγό του Ναταλία Ποτάνινα το 2014. Έκτοτε η υπόθεση έχει πάρει την δικαστική οδό με τις αξιώσεις της πρώην συζύγου να αγγίζουν, τα 5  δισ. δολάρια.

    Το 2019 οι δικηγόροι της είχαν εκτιμήσει ότι τα χρήματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ποτάνινα θα άγγιζαν έως και τα 9 δισ. δολάρια.

    Ο Ποτάνιν προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αξιώσεις της πρώην συζύγου του.

    Νωρίτερα, οι δικαστές είχαν κάνει λόγο για μία ευτελή αποζημίωση προς την Ποτάνινα στα ρωσικά δικαστήρια δεδομένου του ύψους της περιουσίας του Ποτάνιν αλλά και των 31 χρόνων του έγγαμου βίου τους.

    Εδώ και χρόνια τα δύο μέρη έχουν επιδοθεί σε μια σειρά προσφυγών και εφέσεων, με αντικρουόμενες καταλήξεις στις δικαστικές αποφάσεις.

    Η Ναταλία Ποτάνινα δήλωσε ότι έλαβε περίπου 40 εκατ. δολάρια μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε ρωσικό δικαστήριο, ενώ ο Ποτάνιν ανέφερε ότι το τελικό ποσό που έλαβε η πρώην σύζυγός της ήταν 84 εκατ. δολάρια.

    Δαπανηρό διαζύγιο

    Το διαζύγιο των Ποτάνιν δεν έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα μόνο για το τεράστιο ύψος που διεκδικεί η Ποτάνινα αλλά και για το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο πολυδάπανα για τις δύο πλευρές.

    Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, ο Ποτάνιν είχε δαπανήσει 10,2 εκατ. δολάρια ενώ η σύζυγός του 1 εκατ. δολάρια.

    Ο Ποτάνιν είχε αποφύγει τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τις κυρώσεις και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επενδύσεων σε τράπεζες. Στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο του επέβαλε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού αγόρασε μερίδιο στην Rosbank PJSC και βρέθηκε επίσης στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αντέξει και νέες δυτικές κυρώσεις

    Γιατί έχει σημασία η τιμή που έπιασε το superyacht Axioma του Ρώσου ολιγάρχη Pumpyansky

    Forbes: Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 152 δισ. δολάρια το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ