• Business

    Ο παγκόσμιος χάρτης του τουρισμού αλλάζει – Η Ελλάδα τι κάνει;


    Τρομοκρατία, προσφυγικό, επιδημίες: Οι τρέχουσες εξελίξεις όχι απλά επηρεάζουν τον τουρισμό, αλλά ουσιαστικά χαράζουν από την αρχή τον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού – και φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστη από αυτές τις εξελίξεις.

    Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, σε μία εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός είναι στα καλύτερά του (σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2015, περισσότεροι κατά 4,4% σε σχέση με το 2014), οι μουσουλμανικές χώρες πλήττονται από τις επιθέσεις τζιχαντιστών που προκαλούν φόβους για την ασφάλεια όσων σκέφτονται να επισκεφθούν τις χώρες αυτές, φόβους που τελικά κάνουν πολλούς από αυτούς να αλλάξουν σχέδια και να επιλέξουν κάποιον άλλο τουριστικό προορισμό.

    Σε χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, που στηρίζουν πολλά στα έσοδά τους από τον τουρισμό, έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες επιθέσεις τζιχαντιστών σε βάρος τουριστών – ειδικά στην Τυνησία, που έχει χτίσει τον τουριστικό της «μύθο» στην αδιάκοπη λιακάδα και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές της, ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε το 2015 κατά 2 εκατομμύρια, αφήνοντας άδειες τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά και τα ταμεία της, αφού η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 10% περίπου της οικονομίας της Τυνησίας.

    Αλλά και στην Τουρκία, η γερμανική TUI ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι κρατήσεις στην Τουρκία έχουν μειωθεί κατά 40% μετά την τελευταία επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με θύματα Γερμανούς τουρίστες, την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι επισκέπτες στην τουριστική περιοχή της Αττάλειας έπεσαν κατά 17% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μία δεκαετία.

    Και η… μπάλα παίρνει και μουσουλμανικές χώρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τζιχαντιστές, όπως η Ιορδανία και το Ομάν.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής συνδέεται σήμερα με την έλλειψη ασφάλειας στο μυαλό του δυτικού τουρίστα», δηλώνει ο Wouter Geerts, αναλυτής της Euromonitor, και προσθέτει: «Περιμένουμε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα επωφεληθούν σημαντικά από την κατάσταση, καθώς προσφέρουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, ανταγωνιστικές τιμές και ασφάλεια».

    Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που μπορούν να βγουν κερδισμένες από αυτήν την ιστορία – όμως μια άλλη πονεμένη ιστορία, αυτή των προσφύγων, απειλεί να εξανεμίσει αυτό το κέρδος.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα ελληνικά νησιά ήταν πάντα μία σταθερή αξία για όλους τους tour operators, όμως τώρα οι μαζικές αφίξεις προσφύγων τρομάζουν τους τουρίστες.

    «Τα ελληνικά νησιά, και ειδικά ο τουρισμός στην Κω, έχουν πληγεί σοβαρά, καθώς οι τουρίστες αισθάνονται άβολα με την κατασταση», σύμφωνα με το Euromonitor, που επικαλείται στοιχεία που δείχνουν πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015 κατεγράφησαν 178.000 ακυρώσεις κρατήσεων στην Κω…



    ΣΧΟΛΙΑ