• Business

    Ο Λ. Φραγκιαδάκης βάζει τους τίτλους τέλους της Finansbank

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    Τίτλους τέλους αναμένεται να βάλει ο επικεφαλής της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σε μια επένδυση η οποία έφερε μεγάλα κέρδη στην Εθνική για πάνω από 10 χρόνια. Η τουρκική τράπεζα Finasbank εντός των επομένων αναμένεται να πουληθεί εξαιτίας κυρίως της οικονομικής συγκυρίας που επικράτησε τα  τελευταία χρόνια  στην Ελλάδα που βύθισε τις αξίες αναγκάζοντας όλες τις τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού ως 98,81% της Finansbank και εντός της ημέρας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, προκειμένου να τις αξιολογήσει.

    Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην Εθνική υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις.

    Η Qatar National Bank και η Garanti Bank αποτελούν, τους βασικούς διεκδικητές . Στην Εθνική όμως υπήρχε προσδοκία, πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ότι θα υπάρξει και κίνηση «σφήνα» από τρίτο ενδιαφερόμενο.

    H εσωτερική αξία της Finansbank (πού μπαίνει ο πήχης για να ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank),  στις 30/9 ανερχόταν σε 3,32 δις. ευρώ. Όπως έγραφε το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, η πώληση θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον επιτευχθούν «αποδεκτοί όροι αγοράς».

    Σημειώνεται ότι κατόπιν της απόφασης πώλησης του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank, η λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής επανεκτιμήθηκε στις 30/9, με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί ζημία απομείωσης για υπεραξία (goodwill) ύψους 653 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Η δε μητρική ενέγραψε ζημία απομείωσης ύψους 896 εκατ. ευρώ.

    Στο 9μηνο, η δραστηριότητα στην Τουρκία συνεισέφερε 206 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα κέρδη έναντι 257 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ (322 πέρυσι), το συνολικό ποσό χορηγήσεων δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών προ προβλέψεων απομείωσης στα 18,6 δισ. και οι καταθέσεις σε 13,91 δισ.

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ