• Business

    Ο 79χρονος επιχειρηματίας που εμπνέεται από τον Warren Buffett και σχεδιάζει να εισάγει την τρίτη του εταιρεία στο χρηματιστήριο

    Ashok Soota


    Ο Ashok Soota έχει διανύσει τέσσερις δεκαετίες στην τεχνολογική βιομηχανία της Ινδίας, ηγήθηκε τριών διακεκριμένων εταιρειών πληροφορικής και έβαλε δύο από αυτές στο χρηματιστήριο. Τώρα, ο 79χρονος δίνει έμφαση στην τρίτη του εταιρεία βάζοντας στόχο να πραγματοποιήσει την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) σε πέντε χρόνια.

    Η start up Happiest Health βασίζεται στην ολιστική άποψη του επιχειρηματία για την υγεία και την ευημερία. Ο ίδιος πάντως, εμπνέεται από τους Warren Buffett και Charlie Munger της Berkshire Hathaway, που συνεχίζουν τη δράση τους στα ενενήντα τους χρόνια.

    «Ενσωματώνουν τον κανόνα ότι η εργασία είναι άσκηση για το μυαλό», είπε ο Soota σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο roof garden του εκπληκτικού σπιτιού του στη Μπανγκαλόρ, καθισμένος ανάμεσα σε ανθισμένες ορχιδέες και ένα μεγάλο ενυδρείο γεμάτο ψάρια.

    Η κατοικία του βρίσκεται στην κοσμοπολίτικη περιοχή Koramangala, και δεν απέχει πολύ από το σημείο όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτες ινδικές επιχειρήσεις IT outsourcing πριν από δεκαετίες. Ο Soota έπαιξε βασικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτού που εξελίχθηκε στη συνέχεια σε μία βιομηχανία 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Προσλήφθηκε για να διευθύνει τη Wipro Ltd. το 1984 και συνέχισε να το κάνει με μεγάλη επιτυχία, αν και έμεινε σε μεγάλο βαθμό στη σκιά του χαρισματικού προέδρου της, του δισεκατομμυριούχου Azim Premji. Ο Soota παραιτήθηκε το 1999 για να συνιδρύσει μία ανταγωνιστική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής, την Mindtree Ltd., η οποία προχώρησε σε αρχική δημόσια προσφορά το 2007.

    Στη συνέχεια, κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, ιδρύοντας την εταιρεία παροχής ψηφιακών υπηρεσιών outsourcing, Happiest Minds Technologies, το 2011. Ως εκτελεστικός πρόεδρος, οδήγησε και αυτή στο χρηματιστήριο το 2020 εν μέσω της πανδημίας, με τον ίδιο να εισέρχεται στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων όταν η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

    Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που ίδρυσε ο Soota αντιμετώπισαν πρόσφατα αρκετά προβλήματα μαζί με τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα. Η Happiest Minds, στην οποία ο επιχειρηματίας κατέχει περίπου το 53%, έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της να ανέρχεται σε 1,8 δισ. δολάρια. Η Mindtree έχει υποχωρήσει κατά περίπου ένα τρίτο.

    Με την πρώτη ματιά ο Soota δεν φαίνεται ταραγμένος. Η τελευταία του startup, Happiest Health, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μια επιχείρηση που βοηθά τους ανθρώπους να πλοηγούνται στην ψυχική και σωματική υγεία. Επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας που μέχρι στιγμής ήταν δύσκολο να βρεθούν, ιδιαίτερα σε αγωγές και θεραπείες που συνδυάζουν δυτικές και ανατολικές πρακτικές.

    Στοχεύει να συνδυάσει τη σύγχρονη ιατρική και την έρευνα με πιο ήπιες θεραπείες όπως η Αγιουρβέδα, η φυσιοπάθεια, η γιόγκα και ο διαλογισμός μέσω σύντομων βίντεο, ενημερωτικών δελτίων, διαδικτυακών σεμιναρίων και εκδηλώσεων επί πληρωμή.

    Η εταιρεία έχει 90 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, επιστημόνων και συγγραφέων. Ο Soota χτίζει την επιχείρηση με βάση το υπόβαθρό του στην επίβλεψη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και τις εμπειρίες του στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και σε θέματα σχέσεων.

    «Για δεκαετίες, ο Ashok Soota εντόπισε τις τάσεις των υπηρεσιών πληροφορικής και ανακάλυψε πώς να παραμείνει μπροστά», δήλωσε ο Thomas George, πρόεδρος της CyberMedia Research. «Τώρα κυνηγά μια νέα πρόκληση».

    Ο Soota περπατά περίπου πέντε μίλια κάθε πρωί και συνεχίζει με 30 λεπτά κολύμπι στην πισίνα του. Επίσης, κάνει γιόγκα μια-δυο φορές την εβδομάδα.

    Ο επιχειρηματίας άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει ακόμα μια ιδέα ή και δύο για startup. «Η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού της τεχνολογίας στην Ινδία είναι τα 26 ή τα 27 έτη», δήλωσε ο Soota. «Το να είμαι κοντά τους με κρατάει νέο και γεμάτο σχέδια».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μυστήριο με τις επόμενες κινήσεις του Γουόρεν Μπάφετ για την κινεζική BYD



    ΣΧΟΛΙΑ