• Business

    Νορβηγία: «Μπλόκο» στην πώληση θυγατρικής της Rolls-Royce σε ρωσικό όμιλο

    Ουόρεν Ιστ, CEO της Rolls Royce

    Ουόρεν Ιστ, CEO της Rolls Royce


    Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπλοκάρει σχέδιο πώλησης από τη Rolls-Royce μιας νορβηγικής εταιρίας που παράγει κινητήρες πλοίων σε ρωσικό όμιλο, από φόβο μήπως η Ρωσία πάρει τα χέρια της ευαίσθητες τεχνολογίες.

    Μέλος του ΝΑΤΟ, η σκανδιναβική χώρα είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες την προσωρινή αναστολή της εκχώρησης της Bergen Engines από τον βρετανικό κατασκευαστή κινητήρων, για να έχει τον χρόνο να εξετάσει τον αντίκτυπο της ενέργειας αυτής στην εθνική της ασφάλεια.

    «Διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εμποδίσουμε την πώληση της επιχείρησης σε μια επιχείρηση που ελέγχεται από μια χώρα με την οποία δεν έχουμε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Μόνικα Μάλαντ.

    Υπό τον έλεγχο της Rolls Royce από το 1999, η Bergen Engines προμηθεύει και συντηρεί κινητήρες για πολεμικά πλοία αρκετών ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του νορβηγικού κατασκοπευτικού πλοίου Marjata, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2019 κύκλο εργασιών 279 εκατομμυρίων ευρώ με 950 εργαζόμενους.

    Σε ανακοίνωση, η νορβηγική κυβέρνηση εξηγεί συγκεκριμένα ότι “η τεχνολογία την οποία διαθέτει η Bergen Engines και οι κινητήρες που κατασκευάζει θα πρέπει να έχουν μεγάλη στρατιωτική στρατηγική σημασία για τη Ρωσία”.

    «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας κατά τρόπο που θα ήταν σαφώς αντίθετος στα συμφέροντα της πολιτικής ασφάλειας της Νορβηγίας και συμμάχων της», τόνισε.

    Το μπλοκάρισμα αυτό μπορεί να εξελιχθεί άσχημα στη Μόσχα. Στις 9 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση της αναστολής της συναλλαγής αυτής, η πρεσβεία της Ρωσίας στο ‘Οσλο κατήγγειλε τις “αντιρωσικές συνέπειες” της απόφασης.

    Ο υποψήφιος αγοραστής, η ιδιωτική εταιρία TMH που έχει την έδρα της στη Ρωσία, δήλωσε “πολύ απογοητευμένη” διαβεβαιώνοντας ότι θα ήταν έτοιμη για λύσεις που θα εγγυόνταν τις τρέχουσες ναυτικές συμβάσεις και τον έλεγχο των εξαγωγών.

    «Θα εξετάσουμε τώρα όλες τις εμπορικές, οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της απόφασης της νορβηγικής κυβέρνησης», δήλωσε η εταιρία σε μια ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Με ειδικότητα στη μηχανική μεταφορών και σημαντικός προμηθευτής σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, η TMH απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους σε 25 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

    Η πώληση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ θα αποτελούσε μέρος του μεγάλου προγράμματος εκχωρήσεων μετοχών (2 δισεκατομμύρια στερλίνες) που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Rolls-Royce για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της έως τις αρχές του 2022.

    Ο βρετανικός όμιλος δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί αυτόν τον στόχο.

    «Η σημερινή ανακοίνωση θα δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους κόλπους της Bergen Engines», αναφέρεται ωστόσο σε ανακοίνωση. «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της νορβηγικής κυβέρνησης για να βρούμε γρηγορά άλλη επιλογή».

    Η Νορβηγία που μοιράζεται σύνορά της με τη Ρωσία στον απώτατο Βορρά, διατηρεί με τη γειτονική της χώρα παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις, όμως αυτές επιδεινώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.



    ΣΧΟΛΙΑ