• Business

    Νίκος Τσάκος: Χαμηλότερα κέρδη στο β’ τρίμηνο αλλά ευοίωνες προοπτικές για την TEN

    Ν. Τσάκος, εφοπλιστής


    Μείωση εμφάνισαν τα αποτελέσματα της Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο το πρόγραμμα διεύρυνσης του στόλου της συνεχίζεται και οι προσδοκίες της διοίκηση της για τη μελλοντική πορεία της ναυτιλιακής είναι ευοίωνες.

    Συγκεκριμένα, στα 16,4 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά έσοδα της TEN το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έναντι 41,28 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

    Ο στόλος της εταιρίας στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ναυλωμένος. Το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 21,602 δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 51,3 εκατ. δολάρια το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016 έναντι 76,3 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

    Στο μέσον του δεύτερου τριμήνου, η εταιρία παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο τύπου VLCC, Ulysses για το οποίο κατόρθωσε να συνάψει αμέσως συμφωνία ναύλωσης του. Παράλληλα, το επίσης νεότευκτο aframax Elias Tsakos παραδόθηκε και ναυλώθηκε από τη Statoil, δύο ημέρες πριν λήξει το δεύτερο τρίμηνο. Ακόμη, η ναυτιλιακή παρέλαβε τον Αύγουστο ένα όμοιο πλοίο με την επωνυμία Thomas Zafira, καθώς και ένα πλοίο μεταφοράς LR1, το Sunray. 

    Στο μεταξύ, η εταιρία αναμένεται να παραλάβει δύο ακόμη πλοία aframax και ένα μεταφοράς LR1, στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την εταιρία, παρά το γεγονός ότι ο στόλος της αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016, το μέσο ημερήσιο λειτουργικό κόστος ανά πλοίο μειώθηκε κατά 2%, στα 8.026 δολ., κυρίως λόγω των περικοπών κόστους που πραγματοποίησαν οι τεχνικοί της.

    Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα καθαρά έσοδα της TEN ανήλθαν στα 41,8 εκατ. δολ. έναντι 78,5 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 110,8 εκατ. δολάρια έναντι 149,2 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    “Η TEN βρίσκεται στο μέσον της εφαρμογής του μεγαλύτερου προγράμματος ανάπτυξης από την έναρξη λειτουργίας της. Με την υπογραφή συμφωνιών μακροχρόνιας ναύλωσης για τα νεότευκτα πλοία μας, αναμένουμε η αξία της εταιρίας να αυξηθεί σημαντικά”, επισήμανε ο Πρόεδρος και CEO της TEN, Νικόλαος Τσάκος.

    “Η στρατηγική μας να οδηγήσουμε την εταιρία στις κορυφαίες θέσεις της ναυτιλίας διαθέτοντας ισχυρό ισολογισμό, χαμηλή μόχλευση και έναν σύγχρονο στόλο με διαφόρους τύπους πλοίων, βρίσκεται σε καλό δρόμο”, συμπλήρωσε.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ismini-panagiotidi-konta-stin-apoktisi-enos-akoma-bulker-pavimar/72832



    ΣΧΟΛΙΑ