• Business

    Βόμβα! Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά πίσω μισθούς από χιλιάδες συμβασιούχους

    Ελεγκτικό Συνέδριο


    Οριστικά αντισυνταγματικές είναι οι παρατάσεις των συμβάσεων χιλιάδων συμβασιούχων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει νόμων επί υπουργίας Κατρούγκαλου και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους.

    Αυτή είναι η απόφαση που οριστικά και αμετάκλητα κατέληξε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Αρχικά, το Α΄ Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου είχε κληθεί να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί.

    Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

    Το μεγάλο σοκ για αυτούς τους εργαζόμενους φέρνει το δεύτερο σκέλος της απόφασης, σύμφωνα με το οποίο οι αποδοχές που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφούν.

    Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

    Ετσι τώρα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και οι μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

    Η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Α΄ Κλιμάκιο με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

    Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γνωμοδότηση «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις νέες περικοπές στις συντάξεις από το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα «βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων στους ΟΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ