• Business

    Σιωπηρή αναβολή για τις νέες αντικειμενικές-Συμφωνία μόνο αν κλείσουν ΔΕΗ και πλειστηριασμοί

    Citi


    Μετά τις εξαγγελίες του μερίσματος και την δρομολόγηση του swap των ομολόγων, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί συμφωνία για να κλείσει τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης καθώς εκπνέει ο χρόνος. Οι θεσμοί καταφθάνουν στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου ενώ οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών στην Αθήνα, καθώς σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες.

    Οι πιο σημαντικές δυσκολίες της αξιολόγησης φαίνεται να καταγράφονται στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της μεταρρύθμισης στον χώρο της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα, χθες έλαβε χώρα η συνάντηση εκπροσώπων των συμβολαιογράφων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

    Η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και της ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα κρίνει μόνο την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

    Μάλιστα η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα» δάνεια, η μείωση των οποίων εκτιμάται ως κορυφαίας σημασίας θέμα, καθώς θα επηρεάσουν τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για δεκαετίες, αφού θα καθορίσουν και τον ρυθμό αύξησης των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία.

    Από την άλλη μεριά στο κομμάτι της ενέργειας φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες, όπως και για την μείωση του ποσοστού που έχει η ΔΕΗ στην αγορά.

    Αντίθετα, οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται σιωπηρά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για το 2018, αφού το ΥΠΟΙΚ δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2017.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών συνέστησε πρόσφατα τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τον Δεκέμβριο.

    Όπως λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει περίπτωση οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να είναι έτοιμες πριν την άνοιξη.

    Ωστόσο αυτό θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες ο φόρος του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.

    Μάλιστα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο κύβος ερρίφθη: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που βγαίνουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας: Στα χρόνια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ