• Business

    Προϋπολογισμός 2018: Επιπλέον φόροι, ύψους 530 εκατ. ευρώ-Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο»

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα ή φόροι για το επόμενο έτος ακούσαμε συχνά από το στόμα των επί της Οικονομίας και Οικονομικών υπουργούς, ωστόσο, το προσχέδιο του «τελευταίου προϋπολογισμού των μνημονίων» που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για το 2018 άλλα… δείχνει: επιπλέον φόρους, ύψους 530 εκατ. ευρώ, τους οποίους θα επωμιστούν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Το προσχέδιο κατατίθεται σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της Γ΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Εν μέσω πιέσεων από τους δανειστές από την μια πλευρά και των πραγματικών αναγκών της ελληνικής Οικονομίας, από την άλλη, το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί και το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στη Βουλή κοντά στις 20 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο.

    Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) χαρακτηρίζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, αισιόδοξες αλλά εφικτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα και θα δοθεί έμφαση στη μείωση της ανεργίας.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι στο τέλος του επόμενου έτους, θα πρέπει να υπάρχουν στα δημόσια ταμεία, 6,6 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό, να αντληθούν από την φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο»

    Ανάμεσα στις αλλαγές, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες (121 εκατ. ευρώ). Από φέτος κιόλας, οι αποδείξεις γιατρών και νοσοκομείων είναι χρήσιμες μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου! Στον κατάλογο με τα νέα μέτρα, είναι και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών και συντάξεων, που αναμένεται να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, με 68 εκατ. ευρώ.

    Πιο δύσκολα, γίνονται τα πράγματα, για 32 νησιά, καθώς από το νέο έτος αυξάνεται ο ΦΠΑ. Επίσης έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η επιβολή νέου φόρου, διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα επιβαρύνει από 0,5 έως 4 ευρώ, τα ξενοδοχεία.

    Σημαντική αύξηση θα έχουν οι εισφορές των Ελευθέρων Επαγγελματιών, καθώς θα υπολογίζονται πάνω στις ακαθάριστες αποδοχές τους, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη πληρωθεί.

    Με τον χειμώνα να έρχεται, ιδιαίτερο βάρος έχει και το νέο κούρεμα κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Από 110 εκατ. ευρώ, θα περιοριστεί στα 55 εκατ. ευρώ.

    Καταργούνται επιδόματα και ενσωματώνονται μερικώς στο «επίδομα φτώχειας», στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

    Επιβολή του εξ αναβολής φόρου υπεραξίας πωλήσεις ακινήτων, να καταργηθούν επιδόματα (με μερική ενσωμάτωση στο ΚΕΑ), να εξισωθούν οι αντικειμενικές δαπάνες και να καταργηθεί η έκπτωση φόρου στις βουλευτικές αποζημιώσεις (εξισώνονται φορολογικές με τους απλούς πολίτες).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτσι σκοπεύει το Μαξίμου να κινηθεί για το Ελληνικό – Η πίεση στην Βλαζάκη και η προσφυγή στο ΣτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Ποιος ορίζει τα νέα αφεντικά της AVIS και ποιος έχει το προβάδισμα για την CYTA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ για το non paper της Κυβέρνησης: Τα υπόγεια του Μαξίμου βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή



    ΣΧΟΛΙΑ