• Business

    Αμετακίνητη η Eldorado Gold: Αν δεν πάρουμε άδεια έως την Πέμπτη, φεύγουμε

    George Burns Eldorado Gold Μπερνς

    Τζορτζ Μπερνς, επικεφαλης Eldorado Gold


    Με σκληρές εκφράσεις και υπόνοιες για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης η Eldorado Gold διαμηνύει σήμερα ότι σταματάει την επενδυτική της δραστηριότητα στα μεταλλεία των Σκουριών σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και στην Ολυμπιάδα, αν έως την Πέμπτη δεν έχει πάρει από την κυβέρνηση τη σχετική άδεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο μεταλλείο εργάζονται 520 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν σε εργολαβικές εταιρείες, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε αφήσει χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 22 Σεπτεμβρίου (Παρασκευή).

    Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι μοιραία σε παύση επενδυτικών δραστηριοτήτων θα οδηγηθούν και τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας όπου και απασχολούνται συνολικά 900 εργαζόμενοι, καθώς οι δύο μονάδες αποτελούν τμήμα ενός κοινού επενδυτικού σχεδίου.

    Από την εταιρεία κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, υποστηρίζοντας ότι το Μαξίμου παίζει με τον χρόνο. «Όλες οι απαραίτητες από πλευράς της Εταιρείας ενέργειες για τις παραπάνω άδειες έχουν εκπληρωθεί και ως εκ τούτου η έκδοση τους είναι απολύτως νόμιμη. Δεν υπάρχει κανένας νομικός ή συμβατικός λόγος για τη μη έκδοση τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης διαχρονικά, όλες οι βασικές άδειες και εγκρίσεις για το έργο των Σκουριών έχουν ήδη χορηγηθεί και εκκρεμούν αποκλειστικά και μόνον δευτερεύουσες άδειες ρουτίνας απαραίτητες για την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές.

    Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης Μεταβίβασης, η έκδοση των αδειών αυτών είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία της διαιτησίας. Στην πραγματικότητα η διαιτησία αφορά στο Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών.

    Στελέχη της εταιρείας εξηγούν επίσης ότι η παραπομπή από την κυβέρνηση στη Διαιτησία, της υπόθεσης κατασκευής του εργοστασίου Μεταλλουργίας δεν σχετίζεται στο παραμικρό με την εκκρεμότητα γύρω από τη χορήγηση της επίμαχης άδειας. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δίχως τα συμπυκνώματα χρυσού τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη αγνοείται, το εργοστάσιο Μεταλλουργίας είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

    Η απάντηση του ΥΠΕΝ

    «Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold.

    «Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταθάκης: Επιλέξαμε τη διαιτησία στο θέμα της Eldorado για να δώσει μόνιμη λύση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ελληνικό δημόσιο στέλνει στα δικαστήρια την Eldorado Gold

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πιτσιόρλας: Χειριζόμαστε νηφάλια και ήρεμα το θέμα της Eldorado Gold



    ΣΧΟΛΙΑ