• Business

    Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Οι Ευρωπαίοι πολίτες σταματούν να ψάχνουν δουλειά στο Λονδίνο όμως ο εμίρης του Qatar επενδύει 5 δις στερλίνες


    Την ώρα που οι Βρετανοί πολίτες εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της οικονομίας τους (βλέπε το σχεδιάγραμμα νο1 παρακάτω)  αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες που αναζητούν δουλειά στην Αγγλία μειώνονται ραγδαία (βλέπε το σχεδιάγραμμα Νο 2 παρακάτω που δείχνει την μείωση κατά 18% των πολιτών που αναζητούν εργασία στην Μ. Βρετανία)  ο εμίρης του Κατάρ (Qatar) , σεΐχης Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, φαίνεται ότι ανατρέπει τα δεδομένα. Μαζί με 400 αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων, ο ίδιος πραγματοποιεί εδώ και δυο ημέρες επαφές με την ατζέντα του να είναι γεμάτη επαφές με Βρετανούς managers και πολιτικούς. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται αύριο, μία ημέρα πριν η Theresa May ξεκινήσει επίσημα της διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενεργοποιώντας το Αρθρο 50.

    Polling firm Ipsos MORI: Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι προσδοκίες σας για επόμενα 10 χρόνια είναι καλύτερες, χειρότερες η θα  το ίδιο με σήμερα;
    Polling firm Ipsos MORI: Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι προσδοκίες σας για επόμενα 10 χρόνια είναι καλύτερες, χειρότερες η θα το ίδιο με σήμερα;
    Λιγότεροι κατά 18% πολίτες  των χωρών της ΕΕ αναζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο
    Λιγότεροι κατά 18% πολίτες των χωρών της ΕΕ αναζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο

    “Το Κατάρ έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Βρετανία και αυτή η εμπιστοσύνη θα αποδειχθεί στις πρόσθετες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την επόμενη δεκαετία”, δήλωσε ο Al-Thani σε εκδήλωση Grosvenor House Hotel.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ali Sherif al-Emadi, το Κατάρ (Qatar)  θα επενδύσει 5 δισ. στερλίνες στη Βρετανία μέσα στα 3 επόμενα χρόνια.

    “Eξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για την Qatar Investment Authority για επενδύσεις στη Βρετανία μετά το Brexit”, δήλωσε στη συνέχεια ο CEΟ του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ.

    Tο Κατάρ αποτελεί από τους μεγαλύτερους υψηλού επιπέδου επενδυτές στο Λονδίνο, έχοντας στην ιδιοκτησία του “σήματα κατατεθέν” της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως ο ουρανοξύστης Shard, το πολυκατάστημα Harrods και το Ολυμπιακό Χωριό, καθώς και πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Savoy Hotel.

    Qatar
    O εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani

    Έχει, επίσης, προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρα από τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ποσοστού στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου J Sainsbury Plc και το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

    “Ακόμη ψάχνω για επενδύσεις, ακόμη και μετά το Brexit θα υπάρξουν ευκαιρίες που η QIA μπορεί πραγματικά να κυνηγήσει”, δήλωσε ο σεΐχης.

    Ερωτηθείς σε ποιους κλάδους της Βρετανίας έχει στρέψει το ενδιαφέρον του, δήλωσε: “Ο στόχος μας τώρα και στο μέλλον να επικεντρωθούμε στις υποδομές, καθώς και στον κλάδο της υγείας και της πληροφορικής”.

    Το Κατάρ έχει επίσης μεγάλο συμφέρον στη διατήρηση της βρετανικής οικονομίας και των τιμών των βρετανικών assets σε ισχυρά επίπεδα κατά τη διάρκεια και μετά το Brexit. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου, και παρέχει το 90% των εισαγωγών του καυσίμου στη Βρετανία.

    Το εμιράτο επένδυσε δισεκατομμύρια στην Barclays κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών και ακινήτων αξίας άνω των 40 δισ .  στερλινών κατά την τελευταία δεκαετία.

    “Θέλουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια θεσμικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως μέσω ETF  μας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Κατάρ,” δήλωσε ο Fahmi Alghussein, CEO της Amwal LLC, εταιρεία asset management από την Ντόχα.



    ΣΧΟΛΙΑ