• Business

    ΕΦΚΑ: Το «ψαλίδι» στις συντάξεις έφερε πλεόνασμα 188.5 εκατ.

    • NewsRoom


    Πλεόνασμα λόγω της περικοπής συντάξεων εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο ΕΦΚΑ στο τέλος του έτους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Εργασίας το προϋπολογισμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 188,5 εκατ. ευρώ από το αρχικά προϋπολογισμένο έλλειμμα των 756 εκατ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2017, “επιβεβαιώνει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και το έλλειμμα αξιοπιστίας όσων το αμφισβητούσαν”.

    Σημειώνεται ακόμη ότι “τα στοιχεία δίνουν απάντηση στα ψεύδη της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ, που αμφισβητούσαν την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και μιλούσαν για “πλασματικό πλεόνασμα”.

    Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στέκεται στα πόδια του και το αποδεικνύει καθημερινά. Θα συνεχίσει να το κάνει, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνική ασφάλισης, το οποίο σήμερα ανακτά την αξιοπιστία του”.

    Το υπ. Εργασίας δεν αναφέρει όμως κάτι για την συνταξιοδοτική δαπάνη, που, έως το τέλος του έτους, θα περιοριστεί στα 23,3 δισ. ευρώ, αντί για 23,8 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η απόκλιση αυτή, οφείλεται κυρίως στις συντάξεις δημοσίου, γήρατος (-281.200.000 ευρώ) και θανάτου (-90.300.000 ευρώ). Επίσης οφείλεται στον περιορισμό της δαπάνης των συντάξεων αναπηρίας, λόγω των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου (Μισθωτών ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΝΑΤ -31.230.300 ευρώ, Δημοσίου – 12.400.000 ευρώ και ΟΓΑ -35.000.000 ευρώ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνικό: Μεσοβέζικη λύση η απόφαση του ΚΑΣ-Ποιες είναι οι παγίδες που κρύβει ο συμβιβασμός 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σκληρό πόκερ» για το Νεώριο – Στο «παιχνίδι» και η Cosco

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι γλιτώνουν την παρακράτηση-Ποια εισοδήματα εξαιρούνται



    ΣΧΟΛΙΑ