• Business

    Γ. Δραγασάκης: Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τους νόμους για το Ελληνικό, θα το κάνουμε (video)

    • NewsRoom
    Γιάννης Δραγασάκης

    Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης


    Οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι παλινωδίες του ΚΑΣ στο θέμα του Ελληνικού έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, με τον Γιάννη Δραγασάκη να κάνει ξεκάθαρα πλέον λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

    Μιλώντας σε συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν χρειάζεται να αλλάξουμε τους νόμους θα τους αλλάξουμε» και πρόσθεσε «θα προχωρήσουμε πιο ανατρεπτικά σε ότι αφορά τις επενδύσεις…»

    Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη έρχονται μόλις δύο 24ωρα μετά την εισήγηση του ΚΑΣ με την οποία προτείνει την κήρυξη 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό ως περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα της επένδυσης.

    «Ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει η επένδυση με όρους ασφάλειας δικαίου» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας πως αν δεν περνούσε η υπόθεση από το ΚΑΣ θα υπήρχαν διαρκώς προσφυγές στο ΣτΕ. «Τώρα έχουμε μια σαφή απόφαση που απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, είναι συμβατή με την επένδυση».

    Χαρακτήρισε παρεξήγηση την αντίληψη που δημιουργήθηκε από την αρχή ότι ή αρχαία θα έχουμε ή επένδυση, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Μετρό. Για να σημειώσει γενικότερα ότι «πρέπει να συνδυάσουμε ανάπτυξη με περιβάλλον και πολιτισμό».

    Σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αιφνιδιαστικό, ότι ήταν γνωστό πως υπάρχουν αρχαία στον χώρο, και πως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει αιφνιδιασμός ή έκπληξη.

    Ο κ. Δραγασάκης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν νοείται συζήτηση αν χρειαζόμαστε ή όχι επενδύσεις, δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος λογικό άνθρωπος που να μην καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε επενδύσεις».

    Υπογράμμισε ότι επενδύσεις θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουέστ, «θέλουμε επενδύσεις που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας». Επισήμανε ότι έχει συστηθεί ειδική task force για τις επενδύσεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος

    Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει η κυβέρνηση από το πλεόνασμα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά.

    Ερωτηθείς με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση του κ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της ΕΚΕΠΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου), προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπου σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ερώτηση “ακούστηκε” ποσό 800 εκατ. για κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το ποσό μπορεί να είναι τόσο ή και μεγαλύτερο και πως αυτό θα προσδιοριστεί τέλη Νοέμβρη.

    «Γιατί», εξήγησε, «έχεις τα έσοδα, αλλά έχουμε δεσμευτεί να έχουμε ένα πλεόνασμα, άρα πρέπει να ξοδέψουμε τόσα χρήματα ώστε το μεν πλεόνασμα να το πιάσουμε, αλλά και να μην περισσέψουν και πολλά χρήματα που δεν θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε μετά».

    Πρόσθεσε ότι άρα ο κ. Χουλιαράκης είναι ο πιο αρμόδιος για να δώσει το εύρος του ποσού, συμπληρώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το πού θα χρησιμοποιηθούν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση συλλογικά και με ευθύνη του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε και σχετικά με «την υποδόση των 800 εκατ. που εκκρεμεί και που θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν οφειλές προς τους ιδιώτες.» Σημείωσε ότι έγινε εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τον Αύγουστο, διαπιστώθηκαν τα ποσά, αλλά η εκταμίευση και η επιστροφή σε αυτούς που έχουν να λαμβάνουν θα γίνει τώρα”, προσθέτοντας ότι ως έναν βαθμό είναι τεχνικό το ζήτημα.

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι και την υποδόση θα πάρουμε και χρήματα πέφτουν ήδη στην αγορά και το τελευταίο τρίμηνο θα είναι τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης και ότι θα αποδοθούν και όλες οι συντάξεις που εκκρεμούν. Σημείωσε ότι μάλιστα σήμερα πιάστηκε ο στόχος που αφορούσε σε 58.000 συντάξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ