• Business

    Εξωδικαστικός: Αυστηρότερα κριτήρια ζητούν οι Θεσμοί-Χωρίς «κούρεμα» τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων

    • NewsRoom


    Η συζήτηση για τον καθορισμό των κριτηρίων υπαγωγής των μικρών επιχειρήσεων (20.000-50.000 ευρώ) στον εξωδικαστικό μηχανισμό μεταφέρεται εκ νέου στα τεχνικά κλιμάκια αφού στην χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν την αυστηροποίηση των κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το βασικό σχέδιο παραμένει αυτό που είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής διαφοροποίηση στα κριτήρια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα αποπληρωμής.

    Η σχετική πρόταση εφόσον γίνει αποδεκτή, θα προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων μέχρι το 85%, ενώ θα γίνονται και μέχρι 120 δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα – έξοδα δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά τους στοιχεία (Ε9).

    Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι – ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ – οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Πρόκειται κυρίως για ΑΕ και ΕΠΕ.

    Η πρόταση αυτή, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και στις τράπεζες.

    Πέραν αυτής της διαφωνίας που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διευθετήθηκε, τα υπόλοιπα, είναι διαδικαστικά θέματα, τα οποία εύκολα μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οπότε, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο επόμενο ραντεβού, το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναμένεται να κλείσει.

    Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι πως όσοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα μπορούν να «κουρέψουν» τις οφειλές τους, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Για να πετύχουν «κούρεμα» θα πρέπει οι αιτούντες να ακολουθήσουν τη βασική διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και ανάθεση σε συντονιστή της αίτησης ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών στους πιστωτές τα 3/5 θα πρέπει να την εγκρίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, «κούρεμα» το οποίο θα μειωνόταν αν ο οφειλέτης είχε περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τους θεσμούς.

    Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες ενώ νέα συνάντηση θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο την ερχόμενη Πέμπτη. Στη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, εκτός του εξωδικαστικού θα συζητηθεί και το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στόχος είναι την Παρασκευή να έχει κλείσει το θέμα της αυτοματοποιημένης ρύθμισης για τους μικροοφειλέτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Βαρουφάκης προ(σ)καλεί τον Σόιμπλε: Πες μου πού γράφω ανακρίβειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις Σόιμπλε: Ο Σαμαράς, τα ψέματα του Τσίπρα και οι προτάσεις για Grexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαζόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όλο τον κόσμο (video)

     



    ΣΧΟΛΙΑ