• Business

    Τράπεζες: Mε «κομμένα τα φτερά» στη Μαδρίτη


    Βελτίωση στα επιμέρους μεγέθη, ερωτηματικά για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPLs και ασάφεια αναφορικά με την αξιολόγηση και το QE έχουν στις αποσκευές οι Έλληνες τραπεζίτες που θα βρεθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μαδρίτη για το Goldman Sachs Annual European Financials.

    Όπως και στο HSBC New York Conference Emerging Markets που λαμβάνει χώρα από χθες, υπάρχει μια ευκαιρία επαφών με μεγάλα επενδυτικά σπίτια αλλά οι τραπεζίτες έχουν λίγα πράγματα να πουν για την πρόοδο στην οικονομία: Θολό το τοπίο για το χρέος, εξαιρετικά αμφίβολη η ένταξη στο QE, αγώνας δρόμου ακόμη και για τη δόση. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τραπεζίτες δεν είναι εύκολο να απαντήσουν στα ερωτήματα των επενδυτών για το σχεδιασμό του 2017 και των επόμενων ετών και πολύ περισσότερο για την υλοποίηση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, τους οποίους έτσι και αλλιώς οι επενδυτές αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό.

    Στα θετικά που έχει να παρουσιάσει ο κλάδος είναι η βελτίωση των τάσεων που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Είναι ενδεικτικό ότι ο οίκος Μοοdy΄s επισημαίνει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέτυχαν τη μείωση της χρήσης του ELA, εξέλιξη που είναι πιστωτικά θετική διότι μείωσε το κόστος χρηματοδότησής τους και τις προμήθειες που καταβάλλουν για τις εγγυήσεις σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ βελτίωσε την κερδοφορία τους από βασικές δραστηριότητες.

    Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν βελτιωμένα βασικά προ προβλέψεων έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2017,αυξημένα κατά 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της βελτίωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και των χαμηλότερων προμηθειών από τις κρατικές εγγυήσεις.

    Η καθαρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών παραμένει πάντως περιορισμένη καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές προβλέψεις ενώ η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης εμπόδισε κάπως τη θετική δυναμική στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2016 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

    Όσο αφορά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Moody’s επισημαίνει ότι το αναποτελεσματικό νομικό σύστημα και οι πιεσμένες τιμές των ακινήτων θα δυσκολέψουν την επίτευξη τους ενώ η προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τη βελτίωση του πτωχευτικού πλαισίου, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους δάνεια, ιδιαίτερα αυτά των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το σύστημα.

    Αν και οι στόχοι του 2017 για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPE) παραμένουν επιτεύξιμοι, οι στόχοι για τη μείωση των NPLs έχουν καταστεί πρόκληση, σημείωσαν και οι τέσσερις τράπεζες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Q1, παρατηρεί η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εurobank και Santander «ανοίγουν» αγορές για επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tράπεζες: Μείωσαν τον ELA, βελτίωσαν τα κέρδη, λέει η Moody’s

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ESM: Έπεται της εφαρμογής του προγράμματος το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ