• Business

    «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    Alpha Bank

    Alpha Bank


    Δάνεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ θα αναθέσει προς διαχείριση στην Cepal η Alpha Bank με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο επωφελή αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων σε συνεργασία με την Centerbrigde που έχει τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η αξιοποίηση της δευτερογενούς αγοράς δανείων, με την λειτουργία της πρώτης εταιρείας στην ελληνική αγορά, δίνει προβάδισμα στην Alpha Bank η οποία υλοποιεί επίσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

    Η διοίκηση έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη μείωση στα εν Ελλάδι κόστη και τον περιορισμό των διεθνών της δραστηριοτήτων.

    Ήδη, το προσωπικό των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα περιορίστηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς σε 8.888 άτομα  και σε 8.550 στην τράπεζα, μειωμένο κατά 799 άτομα. Η μείωση προήλθε από οικειοθελή αποχώρηση εργαζόμενων και από πώληση μη τραπεζικών εργασιών.

    Έτσι, ήδη από το τέλος του 2016 η Alpha Bank έχει επιτύχει τη σχετική δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης που ήταν ο περιορισμός των εργαζομένων στις εν Ελλάδι δραστηριότητες του ομίλου κάτω από τις 9.504 άτομα ως το τέλος του 2017, και έχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερες μειώσεις.

    Από την πρόβλεψη των 64,3 εκατ. ευρώ που σχημάτισε η τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 για το κόστος μείωσης του προσωπικού χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι τα 35,3 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των 29 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό φέτος και σε επόμενες χρήσεις.

    Η Alpha Bank έχει επιτύχει, επίσης, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που ήταν στο τέλος του 2017, τη δέσμευση μείωσης του εν Ελλάδι δικτύου καταστημάτων κάτω από τα 563 καθώς στο τέλος έτους ο αριθμός τους υποχώρησε στα 533 από 565 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η μείωση προσωπικού και δικτύου οδήγησε σε μείωση των συνολικών δαπανών στην Ελλάδα  για τραπεζικές και μη δραστηριότητες στα 996 εκατ. ευρώ. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα κόστη συναινετικής αποχώρησης προσωπικού, η Alpha ήταν ήδη από το τέλος του 2016 ένα βήμα από την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης που είναι η μείωση κόστους εν Ελλάδι δραστηριοτήτων κάτω από τα 933 εκατ. ευρώ.

    Μετά δε, τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στη Σερβία, η τράπεζα είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου μείωσης της τραπεζικής της παρουσίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης.

    Η οριστική προσαρμογή στη σχετική δέσμευση μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με διάθεση χαρτοφυλακίου δανείων ενώ η τράπεζα  μπορεί να εξετάσει προτάσεις σύμπραξης σε κάποιες από τις αγορές που παραμένει όπως Κύπρος, Ρουμανία, Αλβανία.

    Εφόσον επιτευχθεί και τυπικά ο στόχος μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, η μόνη σημαντική δέσμευση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η μείωση του δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις κάτω από 119% για τις εν Ελλάδι τραπεζικές δραστηριότητες, η οποία έχει ορίζοντα ως το τέλος του 2018 και εξαρτάται από τις συνθήκες της οικονομίας.

    Τo 2017, στους δύο πρώτους μήνες, λόγω εποχικότητας αλλά και λόγω αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώθηκε μείωση στις καταθέσεις κατά 400 εκατ. ευρώ αλλά το Μάρτιο η τάση αυτή ανακόπηκε και οι καταθέσεις που έφυγαν ήταν μόλις στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, όπως ανέφερε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης των προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Εκδήλωση με ομιλητή τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Πώς το αφεντικό της Εθνικής έκανε άλλη μια κίνηση ματ

     



    ΣΧΟΛΙΑ