• Business

    Πυρ ομαδόν κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών


    «Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε το κυβερνητικό επιτελείο ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

    Η εμπλοκή που ανέκυψε με την αποχή των συμβολαιογράφων, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς εκτόνωση και μαζί πήραν βαθιά ανάσα οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί απέναντι στο SSM ότι τα 5 δισ ευρώ -από τα 15 δισ ευρώ συνολικά- που πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια το 2018 θα προέλθουν από τούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν «μετρήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις» και έχουν δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα βγάλουν κανέναν ακίνητο που η αξία του είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ στο σφυρί.

    Ωστόσο, όπως λέει στο mononews.gr, τραπεζίτης, δεν θα ισχύει το ίδιο από το 2018, καθώς θα μπορούν να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» ακίνητα και χαμηλότερης -από τις 300.000 ευρώ- αξίας.

    Και διευκρινίζει πως «θα εξακολουθήσει να υπάρχει μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν στο σφυρί εξοχικά και εν γένει δευτερεύουσες κατοικίες.

    Εξάλλου οι τράπεζες έχουν έτοιμες από τα τέλη Σεπτεμβρίου τις λίστες τους, στις οποίες περιλαμβάνονται 10.000 ακίνητα που θα μπουν σε τροχιά εκποίησης μέσα στο 2018.

    Τις τελευταίες μέρες -με τη δίμηνη αποχή που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι- σήμανε συναγερμός στα τραπεζικά επιτελεία και μάλιστα ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, δήλωσε στους Financial Times, ότι η καθυστέρηση στην διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα πλήξει τόσο τους ισολογισμούς -εν όψει και των stress test- όσο και τη ρευστότητα των τραπεζών. Και σημείωσε πως οι τράπεζες συνεργάστηκαν μεταξύ τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα περιληφθούν στον πρώτο γύρο των πλειστηριασμών, λαμβάνοντας υπόψη τους τις κοινωνικές αντιδράσεις.

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της -αφού το θέμα απασχόλησε μέχρι το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας- ξεκαθάρισε ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά, όσοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους θα συλλαμβάνονται και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην κρύβονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων.

    Η αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «πυροβολεί» στην κυριολεξία τις τράπεζες καθώς -όπως έγραψε το mononews.gr- τινάζονται στον αέρα οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων και τα επικείμενα stress test , ενώ τα collaterals πέφτουν για τον επόπτη στην κατηγορία «σκουπίδια», αφού οι προσημειώσεις ακινήτων για τη χορήγηση δανείων, καθίστανται μηδενικές από τη στιγμή που η τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι της EXIN και της Calamos στο ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σύριζα άλλα έλεγε: Δύο χρόνια capital controls «βλέπουν» κοινό και επιχειρήσεις 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών



    ΣΧΟΛΙΑ