• Business

    Εurobank: Kαλή βάση για ανάπτυξη, να μην εφησυχάσουμε

    Eurobank

    Eurobank


    Τα θετικά στοιχεία του 1ου τριμήνου 2017 και τα έως τώρα δημοσιευμένα μη αρνητικά στοιχεία του 2ου αποτελούν μια καλή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει η Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία.

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (στοιχεία ΙΟΒΕ) παρουσίασε σημαντική βελτίωση τον Ιούλιο 2017. Ανήλθε στις 98,2 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 94,0 ΜΔ τον Ιούνιο του ίδιου έτους, τιμή που αποτελεί υψηλό 29 μηνών, ενώ η αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή, ήτοι 4,2 ΜΔ, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο 2015 (19/8/2015: έναρξη 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (3ΠΟΠ)).

    Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, οι μηνιαίες μεταβολές είχαν ως εξής: στις κατασκευές καταγράφηκε η υψηλότερη ενίσχυση (+15,9 ΜΔ) και ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+8,4 ΜΔ), οι καταναλωτές (+7,3 ΜΔ), η βιομηχανία (+4,6 ΜΔ) και το λιανικό εμπόριο (+2,1 ΜΔ). Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών ανήλθαν σε υψηλό 32 μηνών ενώ αυτοί των καταναλωτών και των κατασκευών διαμορφώθηκαν σε υψηλό 19 και 14 μηνών αντίστοιχα.

    Δύναται να υποστηριχτεί, σημειώνεται στην ανάλυση, ότι η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για δεύτερο συνεχή μήνα συνδέεται με τις θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών, όπως ήταν η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ΠΟΠ και η έξοδος της χώρας στις αγορές κεφαλαίου.

    Εντούτοις τα προαναφερθέντα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού, τονίζουν  οι οικονομολόγοι της τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ΠΟΠ (Μάιος 2016) είχε καταγραφεί βελτίωση των προσδοκιών η οποία ωστόσο αποδείχτηκε βραχύβια λόγω των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.

    Ως γνωστόν, η προαναφερθείσα εξέλιξη είχε κόστος για την οικονομία υπό τη μορφή συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο 2016 (-1,1 QoQ% και -1,0 YoY%). Ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η διάρκεια, η ομαλή συνέχεια, η συνέπεια και η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του 3ΠΟΠ. Τα θετικά στοιχεία του 1ου τριμήνου 2017 (αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,4 QoQ% και 0,4 YoY%), τα έως τώρα δημοσιευμένα μη αρνητικά στοιχεία του 2ου τριμήνου 2017 (δείκτες υψηλής συχνότητας) και οι προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών αποτελούν μια καλή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Πέντε προϋποθέσεις για έξοδο από το μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σχέδιο του Γ.Δραγασάκη για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θετικό το πρόσημο του ΧΑ παρά τη νωχελικότητά του



    ΣΧΟΛΙΑ