• Business

    «Πάγωσαν» οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο-Δεν υπάρχουν λεφτά για τα συνεργεία 

    • NewsRoom


    Στην παραδοχή ότι σταμάτησαν οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προχώρησε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. Ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν τα συνεργεία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους με αποτέλεσμα οι έρευνες να έχουν παγώσει. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς η, ανά έλεγχο, αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, που καθοριζόταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την 1η Ιανουάριου 2016 (ν. 4354/2015, ΦΕΚ 176 Α’) καταργήθηκε», ανέφερε.

    «Σημειώνεται ότι από το 2006 μέχρι και σήμερα, δώδεκα πλήρως εξοπλισμένες κινητές εργαστηριακές μονάδες των ΚΕΔΑΚ διατίθενται σε ετήσια βάση στην πρώην Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕφΚ του Υπουργείου Οικονομικών (νυν ΑΑΔΕ) προκειμένου μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών της να διενεργούνται έλεγχοι ποιότητας καυσίμων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

    Το ΥΠΕΝ, αναλαμβανόμενο το πρόβλημα, με το σχέδιο νόμου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», προωθεί τροπολογία του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 με την οποία επαναφέρεται προσωρινά η, ανά έλεγχο, αμοιβή των ΚΕΔΑΚ ώστε να δοθεί ο χρόνος για το σχεδίασμά ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Εν κατακλείδι, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών που εμπίπτουν στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε επίπεδο μέσων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο εργασίας για την Πολιτική Ηγεσία, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα συναρμόδια Υπουργεία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτικός πόλεμος για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Σίγουρος ο Τζανακόπουλος: Θα δώσουμε κοινωνικό μέρισμα 1 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρανίκας: Να ντρέπονται οι αριστεριστές, νομίζουν ότι τους ανήκει «η μαρτυρική Μακρόνησο»

     



    ΣΧΟΛΙΑ