ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην υιοθέτηση αυστηρότερων διαδικασιών για την έγκριση εξαγορών από ξένους επενδυτές οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχος να θωρακίσει στρατηγικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ανακοινώσει, τον Σεπτέμβριο, σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθούν ανεπάρκειες στο νομικό «οπλοστάσιο» της Ε.Ε.
Μία από τις δικλίδες ασφαλείας που εξετάζονται είναι ο συντονισμός των διαδικασιών αξιολόγησης των εξαγορών από τα κράτη-μέλη, ώστε να χρησιμοποιούνται κοινά κριτήρια για την έγκριση ή όχι συμφωνιών μεταξύ ξένων και εγχώριων εταιρειών που μπορεί να αποβούν «επικίνδυνες» στην εθνική ασφάλεια ή συγκεκριμένους κλάδους μιας χώρας-μέλους. Μία ακόμη δικλίδα ασφαλείας είναι η αξιολόγηση εξαγορών από κοινή ευρωπαϊκή αρχή αν αφορά ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Η έντονη παρουσία των Κινέζων στην Ευρώπη, μέσω εξαγορών, προβληματίζει την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, λόγω των φόβων ότι η Κίνα θα αποκτήσει προβάδισμα σε κρίσιμους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις Κινέζων στην ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο από 75% στα 35 δισ. ευρώ το 2016.
Μέχρι σήμερα, μόνο τα 13 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν τα νομικά «εφόδια» για να ελέγχουν αν εξαγορές ή άλλες επενδύσεις από το εξωτερικό θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα δημόσια αγαθά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το νέο σχέδιο εξωστρέφειας της Ελλάδας: 760 δράσεις σε 70 χώρες
- Αποστολάκη: Διεύρυνση των ανισοτήτων και παρασιτική ανάπτυξη το αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών
- Τσιάρας: Μονόδρομος η δύσκολη μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια στο σύστημα των ενισχύσεων
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu