• Business

    Goldman Sachs: Αν το 2017 ήταν μια καλή χρονιά, περιμένετε να δείτε το 2018…

    • NewsRoom
    Goldman Sachs


    Αν πιστεύετε ότι το 2017 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, περιμένετε να δείτε τι θα φέρει το 2018, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, προβλέποντας ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και το ερχόμενο έτος.

    Είναι γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε φέτος: η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, η ιαπωνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη επί επτά τρίμηνα στη σειρά, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 3% στο τρίτο τρίμηνο.

    Το 2017 φαίνεται πως θα είναι η πρώτη χρονιά μιας περιόδου οικονομικής μεγέθυνσης, στην οποία η ανάπτυξη εκπλήσσει προς το καλύτερο, έγραψε σε σχόλιό του ο αναλυτής της Goldman Τσαρλς Χίμελμπεργκ, προσθέτοντας: «Αναμένουμε από το 2018 να φέρει περισσότερα από τα ίδια».

    Ο Χίμελμπεργκ και η ομάδα του προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 4% το ερχόμενο έτος για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής, της χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, του γεγονότος ότι η νομισματική πολιτική παραμένει «εξαιρετικά εξυπηρετική με βάση τα ιστορικά στάνταρ», αλλά και της πιθανότητας να υπάρξουν ευνοϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ.

    Από τη φετινή ανάπτυξη επωφελήθηκαν και τα χρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 14% κατά τη διάρκεια του 2017. Αντιστοίχως, στην Ευρώπη, ο γερμανικός Dax καταγράφει κέρδη άνω του 13% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 έχει σημειώσει άνοδο 17,2% την ίδια περίοδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί χαμηλώνει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: Γιατί το bitcoin δεν είναι ο νέος χρυσός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση-βόμβα: Η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ μπορεί σύντομα να μην ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ