• Business

    Γιατί η Uber εξέπληξε τον κόσμο της τεχνολογίας με τον νέο της CEO;

    dara-khosrowshahi-ceo


    Ο CEO της μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας Expedia, ο Dara Khosrowshahi, επιλέχθηκε από την πασίγνωστη εταιρεία υπηρεσιών μετακίνησης Uber για να είναι ο νέος της CEO. Η Uber δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημόσια τα νέα, καθώς ο υποψήφιος δεν έχει αποδεχτεί ακόμη επίσημα την προσφορά.

    Μετά από την απόλυση του (πρώην) CEO Travis Kalanick, το διοικητικό συμβούλιο της Uber ξεκίνησε να αναζητά αυτόν που θα τον αντικαταστήσει. Περιόρισε την έρευνά της ανάμεσα σε τρία άτομα: τον πρώην CEO της GE Jeff Immelt, τον CEO της HP Meg Whitman και τον Dara Khosrowshahi που, όπως φαίνεται, θα πάρει τη θέση. Η κίνηση αυτή της Uber εξέπληξε την βιομηχανία τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για έναν CEO που δεν ανήκε άμεσα στο πεδίο από το οποίο, θα περίμενε κανείς, πως θα γινόταν μια τόσο σημαντική επιλογή.

    Η έκπληξη και η αντίδραση όλων εκφράστηκε με την απορία: “Ποιος;”
    Τι ξένισε τον κόσμο της τεχνολογίας, γιατί θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη κίνηση και ποιος είναι, τελικά, ο Dara Khosrowshahi;

    Ο 48χρονος Khosrowshahi είναι CEO της Expedia εδώ και 12 χρόνια. Κατά την χρονική αυτή διάρκεια τα έσοδα της Expedia αυξήθηκαν από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 σε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και σήμερα η εταιρεία θεωρείται το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο στις ΗΠΑ. Η Expedia βρίσκεται στο Bellevue της Washington. Αυτό σημαίνει ότι ο Khosrowshahi πέρασε την σταδιοδρομία του ως μέρος της τεχνολογικής σκηνής του Seattle και όχι της Silicon Valley, που είναι η “καρδιά” όλων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, ενώ και οι δύο περιφέρειες είναι δυναμικές μονάδες στην τεχνολογική βιομηχανία, υπάρχει και μια αντιπαλότητα μεταξύ τους.

    Ο Khosrowshahi γεννήθηκε στο Ιράν, αλλά ήρθε στις ΗΠΑ ως παιδί, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και είναι Αμερικανός πολίτης. Έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού και πριν από την Expedia ήταν ο CFO της IAC, ενώ προηγουμένως εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Allen & Co. Έχει φήμη ως καλός ηγέτης και έχει βαθμολογία έγκρισης 93% σύμφωνα με τις βαθμολογίες στο Glassdoor. Είναι γνωστός για την ισχυρή πίστη του στην τεχνολογία, ενώ ανέπτυξε πρόσφατα μια εμμονή για την φωνητική αναζήτηση και πιστεύει πως θα έρθει μια μέρα που κάποιος θα μπορεί να κλείσει ένα ολόκληρο ταξίδι διαδρομής μέσω της φωνής.

    Τέλος, έχει το θάρρος της γνώμης του και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν φοβήθηκε να μιλήσει εναντίον του Προέδρου Trump. Αυτές τις μέρες θα επιβεβαιωθεί η το εάν ο Dara Khosrowshahi θα είναι ο νέος CEO της Uber. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η εταιρεία θα χρειαστεί μια καλή ηγεσία για να ανακάμψει από το ταραχώδες παρελθόν της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορυφαίοι CEO’s σας συμβουλεύουν πώς να χτίσετε λαμπρή καριέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η καθημερινότητα του CEO της Google;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς η καριέρα του δισεκατομμυριούχου CEO της Uber ξεκίνησε με ένα μόνο tweet



    ΣΧΟΛΙΑ