• Business

    Eurobank: Υστέρηση 610 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο


    Tα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 παρουσίασαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά €610 εκατ. (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση), σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία.

    Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι δαπάνες κατέγραψαν αρνητική απόκλιση σε σχέση με το στόχο της τάξης των -€1.569 εκατ. Ως εκ τούτου το πρωτογενές αποτέλεσμα ΚΠ (πλεόνασμα) υπερέβη τον στόχο κατά €955 εκατ. και το αντίστοιχο μέγεθος για το ισοζύγιο ΚΠ (έλλειμμα) ήταν €958 εκατ.

    Αναλυτικά:

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (ΚΠ), για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 τα καθαρά έσοδα του ΚΠ διαμορφώθηκαν στα €27.342 εκατ. (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου της τάξης των -€610 εκατ. Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ήτοι Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, τα καθαρά έσοδα του ΚΠ σημείωσαν πτώση -€738 εκατ.

    Η αρνητική απόκλιση των καθαρών εσόδων του ΚΠ (βλέπε Σχήμα 2) έναντι του στόχου προήλθε από την πλευρά του τακτικού προϋπολογισμού (ΤΠ) και συγκεκριμένα από τις κατηγορίες των εσόδων αποκρατικοποιήσεων και των επιστροφών φόρων. Στη μεν πρώτη κατηγορία καταγράφηκε απόκλιση -€343 εκατ. (+€913 εκατ. σε σχέση με το πραγματοποιηθέν μέγεθος πέρυσι) στη δε δεύτερη +373 εκατ. (+587 εκατ.). Στα έσοδα προ επιστροφών σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά €60 εκατ. (-€81 εκατ.).

    Σε ό,τι αφορά την άλλη βασική συνιστώσα των καθαρών εσόδων του ΚΠ, ήτοι των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), καταγράφηκε θετική απόκλιση έναντι του στόχου της τάξης των €46 εκατ. (εισροές από την ΕΕ +€29 εκατ. και ίδια έσοδα +€17 εκατ.).

    Οι δαπάνες του ΚΠ ανήλθαν στα €28.663 εκατ. για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 μειωμένες έναντι του στόχου κατά -€1.569 εκατ. (-1.092 σε σύγκριση με το πραγματοποιηθέν μέγεθος πέρυσι).

    Η προαναφερθείσα αρνητική απόκλιση ήταν αποτέλεσμα της υστέρησης των δαπανών του ΤΠ και των δαπανών ΠΔΕ κατά -€1.047 και -€522 εκατ. αντίστοιχα. Στην πρώτη κατηγορία οι πρωτογενείς δαπάνες και οι τόκοι παρουσίασαν αρνητική απόκλιση της τάξης των -€1.044 και -€3 εκατ. αντίστοιχα. Στη δεύτερη κατηγορία η υστέρηση έναντι του στόχου προήλθε από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ (-€553 εκατ.) ενώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ σημείωσε υπέρβαση κατά €31 εκατ.

    Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το πρωτογενές αποτέλεσμα του ΚΠ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα €3.053 εκατ. αυξημένο σε σχέση με τον στόχο κατά €955 εκατ. (βλέπε Σχήμα 3). Το ισοζύγιο του ΚΠ, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για τόκους, παρουσίασε μικρότερο έλλειμμα έναντι του στόχου κατά €958 εκατ. (-€1.322 vs -€2.280 εκατ.).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Πετρέλαιο, φορολογία και λιανικό εμπόριο τονώνουν τον πληθωρισμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εurobank: Εντός ορίων ο πληθωρισμός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Θετική η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ



    ΣΧΟΛΙΑ