• Business

    Τον Μάιο η εφαρμογή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – Ξεπερνούν τις 3.100 οι περιπτώσεις

    πλειστηριασμοί


    Περισσότεροι από 3.100 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς και έχουν κυρίως ως επισπεύδουσες τις τράπεζες, έχουν ήδη αναγγελθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου Νομικών αλλά η εξάμηνη αποχή των συμβολαιογράφων έχει παγώσει το σχεδιασμό του κλάδου που περιλαμβάνει περί τις 10.000 εκποιήσεις ακινήτων για φέτος.

    Από ρευστοποιήσεις εγγυήσεων, οι τράπεζες έχουν υπολογίσει την είσπραξη 11,5 δισ.  ευρώ ως το τέλος του 2019 στο πλαίσιο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ.ευρώ συνολικά και τουλάχιστον για φέτος όσο αφορά τους πλειστηριασμούς ο σχεδιασμός «πέφτει έξω» εξαιτίας της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων και ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αργούν.

    Το σχετικό νομοσχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι απέχουν εξαιτίας του bullying που υφίστανται από ομάδες «αγανακτισμένων», όπως και οι τράπεζες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας θα αναλάβουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και εκτιμάται ότι η εφαρμογή θα είναι έτοιμη τον Μάιο και θα βασιστεί σε ανάλογη εμπειρία που υπάρχει στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Πάντως ανάθεση του στησίματος της πλατφόρμας δεν έχει γίνει ακόμη ενώ ακόμη και όταν στηθεί, θα χρειαστεί χρόνο για να δοκιμαστεί πιλοτικά και να τεσταριστεί σε πραγματικές συνθήκες ενώ η πλευρά των τραπεζών διατυπώνει προβληματισμό για το πως θα γίνει δυνατό να αντιμετωπιστεί το στοκ των πλειστηριασμών που θα έχει συσσωρευθεί μέχρι τότε ή, σε αντίθετη περίπτωση, θα πέσουν στο σύστημα μόνο οι νέοι πλειστηριασμοί.

    Επιφυλάξεις πάντως εκφράζει και μερίδα των συμβολαιογράφων για το κατά πόσο θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε ομάδες προσώπων που μπλοκάρουν σήμερα τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

    Η αναγγελία όλο και περισσότερο νέων πλειστηριασμών και η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων αυξάνει γεωμετρικά το στοκ των ακινήτων που πρόκειται να εκποιηθούν τους επόμενους μήνες. Μέσα σε επτά μήνες, πενταπλασιάστηκαν οι αναγγελίες πλειστηριασμών με πρωτοβουλία κυρίως των τραπεζών, οι οποίες πάντως δεν αγγίζουν πρώτες κατοικίες των οφειλετών και επικεντρώνονται σε δανειολήπτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία, τους λεγόμενους δηλαδή strategic defaulters.

    Οι τράπεζες έχουν έτοιμες τις λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα, τα οποία ενδεχομένως να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2017, ενώ ένα δεύτερο πακέτο με περίπου 15.000 ακίνητα θα δρομολογηθεί για το 2018.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες, υπολογίζονται σε 60.000 με 70.000 οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σε αναλογία 50% δανειολήπτες στεγαστικών- καταναλωτικών δανείων και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων.

    Σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό θα είναι αξίας πάνω από 500.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επαγγελματικά ακίνητα και τα άλλα μισά κατοικίες και ανήκουν σε δανειολήπτες που έχουν και άλλα ακίνητα στην ιδιοκτησία τους και ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε 2.338 προσλήψεις με έξοδα της ΔΕΗ – Τι προβληματίζει την εταιρεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 25 Απριλίου κρίνεται το δεύτερο αίτημα των Τούρκων για την έκδοση των πρώτων τριών στρατιωτικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Δέχθηκε τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πλεόνασμα το 2016 – Πρόβλημα από το 2018 βλέπει το Ταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ