• Business

    Τράπεζες: Μεγάλη πρόκληση η επιστροφή στην κερδοφορία


    Στο τέλος του μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Στις 29 Μαρτίου η Eurobank και στις 30 Μαρτίου οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Το μεγάλο ζητούμενο για όλες είναι η ουσιαστική επιστροφή στην κερδοφορία, ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα στελέχη τους στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν με ξένους θεσμικούς επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

    Για να πετύχουν την επιστροφή στην κερδοφορία -κυρίως το 2017- μετά από μία «πέτρινη» επταετία, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να ρυθμιστούν τα θέματα ρευστότητας, κυρίως με την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να αρχίσει και πάλι μία κάποια ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.

    Όμως προς το παρόν, το μόνο πραγματικά καλό νέο για τον τραπεζικό κλάδο είναι η θεσμοθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου καθώς πλέον οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τη ζημιά που θα υποστούν από το «κούρεμα» ή τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων, με φόρους σε βάθος 20ετίας (αντί της 5ετίας που ίσχυε). Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν φέτος σε διαγραφές και κουρέματα οφειλών ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο θα πρέπει να κλείσουν και άλλα δύο θέματα για να καταφέρουν οι τράπεζες να διαχειριστούν το «βουνό» των καθυστερούμενων οφειλών -ύψους 110 δισ. ευρώ- που είναι η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και φυσικά η νομική προστασία των στελεχών που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις και τα «κουρέματα».

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στον SSM, βασίζονται σε σειρά παραδοχών, όπως η αντιμετώπιση του λογιστικού χειρισμού των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια (το μόνο που έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα), η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η θεσμοθέτηση της νομικής προστασίας.

    Κυρίαρχο και καθοριστικό για την επιστροφή στην κερδοφορία, παραμένει το ζήτημα της ρευστότητας. Διότι όσο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο θέμα της αξιολόγησης, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στους καταθέτες, που προτιμούν να αποθησαυρίζουν από το να επιστρέψουν στα ευρώ τους στα τραπεζικά γκισέ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκλαβενίτης: Ξεκινά η εξόφληση των προμηθευτών της Μαρινόπουλος – Εκταμιεύτηκαν δάνεια ύψους 352 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κόκκινο η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – 16 δισ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες για το Δημόσιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με άδεια χέρια στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες σε συνέδριο της Morgan Stanley



    ΣΧΟΛΙΑ