• Business

    Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank): Μείωση των NPEs κατά 77%

    Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank

    Δημήτρης Μαντζούνης,. Διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank


    Στο 7% έχει οριστεί ο στόχος μείωσης των NPEs  της Alpha Bank, η οποία ήδη το 2016 είχε μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 77%.

    Οι προσπάθειες διαχείρισης και είσπραξης αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια στο πρώτο τρίμηνο λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και η διοίκηση της τράπεζας  επισήμανε ότι τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν βελτίωση, που σημαίνει ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν αν κλείσει η αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με τα στελέχη της Alpha Bank, το ποσοστό των δανείων που ρυθμίζονται και «θεραπεύονται» διαμορφώνεται στο 40% αλλά όπως τονίζουν, με τους νέους κανονισμούς ακόμη και μία δόση να χαθεί κατά την περίοδο επιτήρησης, το δάνειο επιστρέφει στο «κόκκινο».

    Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 225 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε σε 38,1%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσεως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 38%.

    Ο ασυνήθιστα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας μέσα στο 2017 επηρεάζει τις προσπάθειες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ενισχύονται από τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της αβεβαιότητας αυξάνεται κατά ένα τρίτο ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση.

    Η Alpha Bank «βλέπει» ανάπτυξη μεταξύ 1,5% – 1,7% το 2017 στο βασικό σενάριο, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και μετά. Ωστόσο, το momentum μπορεί να αντιστραφεί, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την σταδιακή χαλάρωση των capital controls.

    Για τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι μετά τις εκροές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου η εικόνα βελτιώθηκε τον Μάρτιο, όπου δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές εκροές, καθώς αυτές τοποθετούνται χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που οι συνθήκες εξομαλυνθούν έγκαιρα, τότε η τράπεζα εκτιμά ότι θα επιστρέψουν καταθέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

    Η Alpha Bank επίσης αναμένει μείωση του ELA στο σύνολο του έτους, τονίζοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι παραδοσιακά καλύτερο από το πρώτο του έτους, με αποτέλεσμα αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να αναμένονται θετικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

    Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά 2,5 δισ. ευρώ στα 18,3 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της ολοκληρώσεως της συναλλαγής τιτλοποιήσεως δανείων για μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις.

    Τον Δεκέμβριο 2016, η χρηματοδότηση ELA διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα έτος πριν. Ο σχεδιασμός της τράπεζας για το 2017 περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση του ELA στο μίγμα χρηματοδότησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Η Εθνική υπερέβη τους στόχους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Στουρνάρας: Η οικονομική ασφάλεια μετά τη σύνταξη δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Καραμούζης: Bασική εθνική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η παιδεία



    ΣΧΟΛΙΑ