• Business

    Alpha Bank: Ισχυροί στόχοι και «χείρα» βοηθείας στις βιώσιμες εταιρίες

    Δημήτριος Μαντζούνης Alpha Bank

    Δἠμος Μαντζούνης.


    H Alpha Bank μπαίνει μπροστά και ξεκινά τις διαδικασίες ανάκτησης καθυστερούμενων οφειλών χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» που παρέχει στις τράπεζες το νέο νομικό πλαίσιο, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε εταιρείες που κρίνονται βιώσιμες να ορθοποδήσουν και να γυρίσουν σελίδα.

    Η διοικητική ομάδα της Alpha Bank, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτριο Μαντζούνη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ισχυροποίηση της τράπεζας κατά την «επόμενη μέρα» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Τα έμπειρα στελέχη της διοικητικής ομάδας της Alpha Bank έχουν στόχο: αφενός να είναι απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον SSM σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων οφειλών και αφετέρου να στηρίξουν στην πράξη εταιρείες που κρίνονται βιώσιμες – οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας- και κυρίως να δώσουν «ανάσα» χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Alpha Bank συμμετέχει στην κοινοπραξία των κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που θα χρηματοδοτήσουν με 1 δισ. ευρώ την Fraport Greece, η οποία έχει αναλάβει το έργο της παραχώρησης των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών. Η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ), European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), European Investment Bank (280,4 εκατ. ευρώ), και International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group.

    «Η Alpha Bank προσφέρει χρηματοδοτικές λύσεις που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Εμίρης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, και συμπλήρωσε: «Αποτελεί χαρά μας που συμμετέχουμε μαζί με μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χρηματοδότηση μίας από τις πιο σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους αποτελούν τις βασικές πύλες του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Fraport Greece για αύξηση των δυνατοτήτων των αεροδρομίων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη λειτουργία τους, παράλληλα με τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την προώθηση της ευημερίας των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και περιφερειών».

    Alpha Bank
    Από αριστερά: Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank), Γιώργος Αρώνης (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank)

    Όπως είναι γνωστό η Alpha Bank έχει ήδη ανακοινώσει ότι η εξειδικευμένη εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων Cepal, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της με άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος, αναλαμβάνει την ενεργητική διαχείριση μέρους του μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με σκοπό την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για την ομαλή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Επίσης η Alpha Bank και η Eurobank συμμετέχουν στην πλατφόρμα διαχείρισης καθυστερούμενων επιχειρηματικών οφειλών Pillarstone, θυγατρικής του KKR. Στην εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ενδεχομένως θα περάσουν και τα δάνεια της εταιρείας Καλογήρου.

    Να σημειωθεί σε ό,τι αφορά την Καλογήρου, η Alpha Bank αναζητεί τη βέλτιστη λύση. Όπως έγραψε το mononews.gr, Αttica Stores, Folli Follie (Τζώρτζης Κουτζολιούτσος), Σάμι Φάις, Νότος και Pillarstone ήταν μεταξύ αυτών που είδαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν μεγάλο κούρεμα των δανείων και μάλιστα συζητούν για λύσεις τύπου Μαρινόπουλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: The Wise Man: H ισχυρή ομάδα της Alpha Bank και γιατί η Motor Oil πήγε στην Ιρλανδία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wyndham: Επεκτείνει στρατηγικά την παρουσία της στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευάγγελος Μυτιληναίος: H μεγάλη έκπληξη της Protergia. Στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ