• Business

    Θετικά τα σενάρια της φετινής τουριστικής σεζόν


    Τα ποσοστά προσέλευσης τουριστών κατά τη φετινή σεζόν θα είναι αυξανόμενα. Τα αποτελέσματα για το πρώτο τετράμηνο έδειξαν συνολική αύξηση 25,8% στις κρατήσεις για Ελλάδα, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 417 χιλ. έναντι 331 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Ευοίωνο λοιπόν το κλίμα για την φετινή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από στελέχη του χώρου, ο Απρίλιος έκλεισε με άνοδο 29% όσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 14%, ποσοστά που προμηνύουν μια “δυνατή” καλοκαιρινή περίοδο.

    Μεγάλοι ξένοι tour operators μιλούν για εκρηκτική άνοδο των κρατήσεων στην Ελλάδα. Ο γερμανικός όμιλος της TUI κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου για τη χρήση 2016/ 2017 ανέφερε πως «η μειωμένη ζήτηση για την Τουρκία και την Αίγυπτο αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα, Ισπανία, Cape Verde, την Κύπρο καθώς και των προορισμών της Καραϊβικής». Παράλληλα, η Thomas Cook, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο μέχρι και το Μάρτιο, επιβεβαίωσε τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ζήτησης για την χώρα.

    Παράγοντες της αγοράς αξιολογούν πως οι αφίξεις των επισκεπτών θα ξεπεράσουν τα 28 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των επιβατών της κρουαζιέρας, ενώ παράλληλα προβλέπουν και έσοδα άνω των 14,5 δισ. ευρώ, εφόσον όμως ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015. Το καίριο ζήτημα λοιπόν είναι το κατά πόσο οι εισπράξεις θα καταφέρουν να ανακάμψουν και να ακολουθήσουν το ρυθμό αύξησης της επισκεψιμότητας.

    Αξίζει να σημειωθεί πως αν συνεχιστεί η θετική οικονομική πορεία κατά την διάρκεια της κρίσης, το ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί με ακόμα μια μονάδα φέτος. Στην κατεύθυνση αυτή, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την MRB για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία σε ποσοστό 86% οι Έλληνες θεωρούν ότι ο τομέας του Τουρισμού είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι τομείς αδυνατούν να δημιουργήσουν αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η ελπίδα της χώρας, ενώ το 73% ότι ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Λαγκάρντ και Μοσκοβισί πιέζουν για την ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος – Αισιόδοξη η επικεφαλής του ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total ετοιμάζουν συνεργασία για τον ελληνικό «μαύρο χρυσό» – Συναντήσεις με την κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Η Τουρκία δέσμευσε μέχρι και το αεροδρόμιο Ρόδου για την άσκηση «Θαλασσόλυκος»



    ΣΧΟΛΙΑ