• Business

    Με προσεκτικά βήματα κινείται το ΧΑ

    stock


    Σε σταθερή τροχιά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), προσπαθώντας να διατηρήσει την αντιδραστική πρωτοβουλία κάποιων δυνάμεων από τη χθεσινή συνεδρίαση και οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 820 μονάδων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,42% στις 822 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9 εκατ. ευρώ.

    Ικανός να κινηθεί ανοδικά έδειξε να είναι ο Γενικός Δείκτης, μόλις έφτασε στις 810 μονάδες, με σύμμαχό του τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ανέκτησε σημαντικό από το χαμένο έδαφος του προηγούμενου διαστήματος.

    Ωστόσο, η ανυπαρξία κάποιου ισχυρού καταλύτη στην ανοδική αυτή τάση, δεν βοηθάει την κατάσταση, καθώς το μοναδικό «χαρτί» της αγοράς είναι τα διάσπαρτα εταιρικά αποτελέσματα και οι περιορισμένες κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

    Όπως αναφέρει σήμερα και η Merit, η έξοδος στις αγορές ήταν ο τελευταίος σημαντικός καταλύτης για την υποχώρηση του ρίσκου της χώρας. Στο εξής μόνο ιδιωτικοποιήσεις, επίτευξη στόχων στην διαχείριση των κόκκινων δανείων και βελτίωση σε θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας θα οδηγήσουν το ΧΑ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τη Merit, το ΧΑ είναι αντιμέτωπο με την ήπια κλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με την Ελλάδα να αποτελεί την μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά (κατά +15 μονάδες βάσης περίπου).

    Στο ταμπλό τώρα

    Θετικά κινούνται οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό. Jumbo και Folli Follie, οι οποίες χτες απείχαν από την αντίδραση, κινούνται με κέρδη πλησίον του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Motor Oil, Σαράντης, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank.

    Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Φουρλής σημειώνουν απώλειες 1% έκαστη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ακόμη οι Aegean, Attica bank, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι είπαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στην Morgan Stanley για τα «κόκκινα» δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην «αντεπίθεση» οι τράπεζες: Έρχεται βροχή καταγγελιών για κόκκινα δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πως τα δικαστήρια «δυναμιτίζουν» την υπόθεση κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ