• Business

    «Πράσινο φως» για τις εγκαταστάσεις στα Αστέρια Γλυφάδας


    Συνταγματικός και νόμιμος κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών εγκαταστάσεων στα Αστέρια Γλυφάδας. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατοίκων, κρίνοντας ότι ορθά γίνονται οι εργασίες στο πολυτελές ξενοδοχείο των 5 αστέρων.

    Οι έξι κάτοικοι της  Γλυφάδας που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθούν τόσο η από 5.5.2016 υπουργική απόφαση με την οποία διαπιστώθηκε  η νομιμότητα του συνόλου των τουριστικών εγκαταστάσεων εμβαδού 21.379 τ.μ. στα Αστέρια Γλυφάδας όσο και η από 12.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέας  της γενικής διεύθυνσης αποκεντρωμένη διοίκησης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στο υπάρχον  τουριστικό συγκρότημα και εκσυγχρονίστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία είναι μισθωμένη στην εταιρεία  «Ναυσικά».

    Το  Ε΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι αποφάσεις δεν προσκρούουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά ούτε προσκρούει στη δασική νομοθεσία.

    Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν το Σύνταγμα και ο Δασικός Κώδικας «επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις επεμβάσεις στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων τουριστικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν ήδη κατασκευαστεί, ανεξάρτητα εάν είναι χωρίς άδεια”.

    Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι νομιμοποιούνται ανύπαρκτες επεκτάσεις κτιρίων και πραγματοποιούνται εικονικές αλλαγές  χρήσεων ορισμένων κτιρίων οι οποίες δεν υπήρχαν στις προσβαλλόμενες αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ