• Business

    Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    • NewsRoom

    Jeff Bezos


    Το γνωμικό ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, σίγουρα είναι αλήθεια για τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του τεχνολογικού κλάδου φέτος.

    Για πρώτη φορά, στην τρίτη ετήσια λίστα που καταρτίζει το Forbes με τους Πλουσιότερους της Τεχνολογίας, οι 100 πιο εύποροι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολική περιουσία που υπερβαίνει το ένα τρισ. δολάρια. Αθροιστικά η καθαρή αξία τους ανήλθε στα 1,08 τρισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ενισχυμένη από το άλμα στις μετοχές εταιρειών όπως είναι η Facebook, η Amazon.com και ο κινεζικός κολοσσός των social media, Tencent. Το ήμισυ της αύξησης αυτής, ύψους 189 δισ. δολ, προήλθε από τους 10 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του τεχνολογικού κλάδου. Το κατώφλι για να είσοδο στη φετινή λίστα των Πλουσιότερων της Τεχνολογίας ήταν τα 2,6 δισ. δολ. από τα 2,2 δισ. δολ. πέρυσι.

     πλουσιότεροι

    Ο ιδρυτής της Microsoft διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του και φέτος ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της τεχνολογίας (και του κόσμου) με τον καθαρό πλούτο του να εκτιμάται από το Forbes στα 85,4 δισ. δολάρια. Πριν από ένα μήνα, ο ιδρυτής και CEO της Amazon, Jeff Bezos, φαινόταν έτοιμος να κατακτήσει την φετινή πρωτιά. Μάλιστα ξεπέρασε τον Bill Gates ένα πρωινό στις αρχές του Ιουλίου, αλλά αμέσως μετά βρέθηκε και πάλι στη δεύτερη θέση και αυτή τη στιγμή η περιουσία του υπολογίζεται στα 81,7 δισ. δολάρια.

    Η περιουσία του Gates είναι αυξημένη κατά 6,5 δισ. δολ. φέτος, παρά το γεγονός ότι μεταβίβασε μετοχές της Microsoft αξίας 4,6 δισ. δολ. στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Πλέον κατέχει μόνο το 1,3% των υφιστάμενων μετοχών της Microsoft.

    Ο πιο κερδισμένος φέτος είναι ο τρίτος πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της λίστας, ο συνιδρυτής και CEO του Facebook Mark Zuckerberg. Είναι ένας από τους μόλις 16 δισεκατομμυριούχους της λίστας κάτω από την ηλικία των 40 ετών και είναι ο πέμπτος νεότερος συνολικά. Ο Zuckerberg είναι κατά 15,6 δισ. δολ. πλουσιότερος από πέρυσι, καθώς οι μετοχές του Facebook σημείωσαν άλμα της τάξης του 34% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο Bezos κέρδισε περίπου όσα και ο Zuckerberg, καθώς η περιουσία του αυξήθηκε κατά 15,5 δισ. δολάρια με την μετοχή της Amazon να έχει σημειώσει άνοδο 25%.

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν στη λίστα των Πλουσιότερων της Τεχνολογίας, ενώ δεύτερη έρχεται η Κίνα. Από τους κορυφαίους 100, οι μισοί είναι Αμερικανοί πολίτες, εξ αυτών οι 8 συμπεριλαμβάνονται και στο top 10. Στη φετινή λίστα 33 δισεκατομμυριούχοι είναι Ασιάτες με περισσότερους από τους μισούς να μένουν είτε στην Κίνα είτε στο Χονγκ Κονγκ.

    της Kate Vinton

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Οι αγορές μετοχών δίνουν σταθερά κέρδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ