• Business

    Νέο «μπλόκο» από το ΥΠΕΝ: Ακύρωσε επένδυση της εταιρείας Biosol στη Β. Ελλάδα

    • NewsRoom
    Φάμελλος

    Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος


    Με σκληρές εκφράσεις και περί φαρισαϊσμού και αντί επενδυτικής κουλτούρας, η εταιρεία Biosol, που αναπτύσσει τα έργα στη Β. Ελλάδα, εκφράζει τη έντονη διαμαρτυρία της και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την απόφαση του ΥΠΕΝ να απορρίψει τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για δυο μονάδες βιομάζας.

    Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος απέρριψε τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για 2 μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αεριοποίηση ξυλικής βιομάζας) 500 kW έκαστη, που η εταιρεία μας έλαβε 3 χρόνια μετά την αίτησή μας στη Δ/νση Περιβάλλοντος και συνολικά 41/2 χρόνια μετά την έναρξη της αδειοδοτικής μας διαδικασίας.

    Οι λόγοι ακύρωσης είναι χαρακτηριστικοί του φαρισαϊσμού και της αντι-επενδυτικής κουλτούρας που διακατέχει τόσο τον ίδιο όσο και συνολικά την κυβέρνηση Συριζα:

    1) Ο 1ος λόγος απόρριψης είναι ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξέδωσε τις Άδειες χωρίς να έχει συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

    Απάντηση: Σύμφωνα με το άρ. 13 του Ν.4014/11 (ΦΕΚ 209Α/21-9-11), το ΠΕΣΠΑ έχει ΜΟΝΟ γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου η ύπαρξη ή μη της γνώμης του οργάνου ΔΕΝ επηρεάζει τη νομιμότητα της εκδοθείσης Άδειας. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι δεν συνήλθε προφανώς δεν οφείλεται στην εταιρεία μας, αλλά στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης…

    2) Ο 2ος λόγος απόρριψης είναι ότι η εταιρεία μας όφειλε να εξετάσει εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης, επειδή – όπως ισχυρίζεται – η ενεργειακή νομοθεσία επιτρέπει να χωροθετούνται τέτοιες μονάδες σε περιοχές που παράγονται ενεργειακοί πόροι και όχι σε αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας που δεν παρέχουν την α’ ύλη.

    Απάντηση: Το άρ. 9 παρ. 7 Ν. 3851/10 (ΦΕΚ 85Α/4-6-10) αναφέρει: “Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ”. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι δεν τίθενται προϋποθέσεις, οι Μελέτες μας προβλέπουν την αξιοποίηση των κλαδεμάτων της ευρύτερης περιοχής, του Δήμου αλλά και όμορων δήμων.

    Επιπλέον, οι Μελέτες μας και οι εκδοθείσες Άδειες προβλέπουν την εγκατάσταση θερμοκηπίων μας, όπου θα γίνεται η εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμότητας και του CO2. Τέτοια θερμοκήπια προφανώς και πρέπει να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, πόσο μάλλον στα Βασιλικά, όπου το μικροκλίμα βοηθά την παραγωγή κηπευτικών και λοιπών λαχανικών. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μονάδες βιομάζας θα λειτουργούσαν ως πολλαπλασιαστές της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής στην εν λόγω γη υψηλής παραγωγικότητας.

    Συνεπώς, ο κ. Υπουργός – αν πραγματικά ήθελε να προάγει την πρωτογενή παραγωγή και όχι απλά να ικανοποιήσει εκλογικές υποσχέσεις – θα είχε δει ότι οι Άδειές μας προϋποθέτουν την εκμετάλλευση της θερμότητας στα θερμοκήπια…
    Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή και είχε κάνει σημαία του το ζήτημα από την αντιπολίτευση, γνωρίζει ότι αν ευσταθούσαν οι παραπάνω λόγοι απόρριψης, ΔΕΝ θα είχαμε λάβει ποτέ τις 2 Άδειες μετά τα 3 χρόνια που οι υπηρεσίες μας κοσκίνιζαν από 10 μεριές… Επίσης γνωρίζει ότι οι δεκάδες πανομοιότυπες Άδειες που έχουν εκδοθεί για άλλους στην ίδια Περιφέρεια, έχουν εκδοθεί με τους ΊΔΙΟΥΣ ΌΡΟΥΣ και δεν ακυρώθηκαν…

    Συνεπώς, με την απόφασή του να ακυρώσει τις 2 Άδειες έργων που θα υποκαθιστούν καύση ρυπογόνου λιγνίτη, ο κ. Φάμελλος αποδεικνύει ότι αδιαφόρησε για την περιβαλλοντική νομοθεσία, παρόλο που είναι αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος. Μπροστά στην ικανοποίηση της τοπικής εκλογικής πελατείας, ας καούν αδίκως 2 επενδύσεις με πολλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέληγια τον τόπο…

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πατά σε 2 τυπικά θέματα που τελικά θα καταπέσουν, η απόφαση του κ. Φάμελλου ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ έναντι των πολιτών των Βασιλικών, καθώς ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ τις ψευδείς και ανυπόστατες φήμες που επί 3 χρόνια διασπείρονται για τις 2 μονάδες και μιλούσαν για ρύπανση, θάνατο και οικολογική καταστροφή.

    Αφού λοιπόν αποδείχθηκε ότι οι μονάδες ΔΕΝ δημιουργούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, πρέπει να αναρωτηθούν κάποιοι: “Γιατί τελικά να μην υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις..;”.

    Εμείς, ως εταιρεία που γνωρίζει και σέβεται τη νομοθεσία θα υποστούμε και τη νέα καθυστέρηση που μας επεφύλασσε η “φιλο-επενδυτική” απόφαση του υπουργού, όπως με υπομονή υποστήκαμε 4 χρόνια καθυστέρηση μέχρι την αδειοδότηση.

    Κλείνουμε λέγοντας ότι κατανοούμε την αναστάτωση που προκλήθηκε σε ανθρώπους καλοπροαίρετους που δεν γνωρίζουν τα δεδομένα, ειδικά όταν διασπείρονται ανυπόστατες φήμες. Η αλήθεια όμως είναι ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν εντός οικισμών και πόλεων σε ξένες χώρες, λύνοντας σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα και βοηθώντας την οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ