• Business

    SHIPPING FOCUS: Το νέο κερδοφόρο deal του Γιώργου Καραγεωργίου (Olympic Shipping)

    Γιώργος Καραγεωργίου ναυτιλία

    Γιώργος Καραγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympic Shipping and Management


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Νέα επικερδής συμφωνία για την Olympic Shipping

    Μια νέα επικερδή συμφωνία ναύλωσης έκλεισε ο Γιώργος Καραγεωργίου -διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Olympic Shipping and Management του Ιδρύματος Ωνάση- για ένα από τα νεότευκτα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC που εξαγόρασε από τη Metrostar Management του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η ναυτιλιακή ναύλωσε το Olympic Lady (χωρητικότητας 300.000-dwt και κατασκευής 2017) στην ExxonMobil για 30.000 δολ./ημέρα για μια περίοδο διάρκειας 7 ετών, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ιστορική ναυτιλιακή.

    Επεξεργάζεται IPO η SK Shipping;

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή SK Shipping -η οποία έχει πουλήσει τρία bulkers στον Βαγγέλη Μαρινάκη– επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε IPO (δημόσια εγγραφή) στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, μέσα στην επόμενη πενταετία. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη της ναυτιλιακής έχουν ενισχυθεί αρκετά από τότε που διαχωρίστηκε σε 2 εταιρείες, την SΚ Shipping και την SK Maritime.

    Προχωράει η αναδιάρθρωση της Tidewater

    Το αναδιαρθρωτικό πλάνο της αμερικανικής ναυτιλιακής Tidewater -που δραστηριοποιείται με πλοία ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης- καθώς η διοίκηση ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Η εταιρεία θα έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Μαΐου.

    Νέα εξαγορά για την Ancora

    Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή Ancora Investment Trust, συμφερόντων των οικογενειών Βερνίκου και Παράσχη, προχώρησε στην εξαγορά του χημικού δεξαμενόπλοιου Mare Baltic (χωρητικότητας 38.402-dwt και κατασκευής 2008) για το οποίο κατέβαλε στη γερμανική Marenave Schiffahrts το ποσό των 13 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue προσδιορίζει την αξία του στα 14,63 εκατ. δολάρια.

    Η Yara θα «χτίσει» το 1ο αυτόνομο πλοίο

    Η εταιρεία Yara International -που δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργίας- ένωσε τις δυνάμεις της με την τεχνολογική εταιρεία Kongsberg και αμφότερες θα κατασκευάσουν το πρώτο εντελώς αυτόνομο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με μηδενικές εκπομπές ρύπων στον κόσμο. Παρόλα αυτά, το project βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και δεν έχει δοθεί επίσημη παραγγελία σε κάποιο ναυπηγείο.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Παρασκευή (12/5/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1014 (+2)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1725 (+30)
    • Baltic Panamax index (BPI): 992 (-14)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 784 (-3)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 509 (-1)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιχάλης Ζολώτας: Σφίγγει ξανά ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο μπάσιμο από την Α. Φράγκου: Βάζει την Navios Containers στην αγορά OTC του Όσλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θετική εξέλιξη για την κατασκευή των τριών νέων VLCCs του Γιάννη Αγγελικούση στα ναυπηγεία DSME

     



    ΣΧΟΛΙΑ