• Business

    SHIPPING FOCUS: Νέα συμφωνία για τον Γιώργο Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Συμφωνία της DryShips με τη Sifnos

    Σε συμφωνία ήρθε η ναυτιλιακή DryShips του Γιώργου Οικονόμου με τη Sifnos Shareholders (επίσης συμφερόντων του εφοπλιστή), με στόχο την τροποποίηση των όρων της ανακυκλούμενης πίστωσης που έχει λάβει. Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι το δάνειο που έχει λάβει από τη Sifnos η ναυτιλιακή θα πάψει να έχει ως εγγύηση τα τρέχοντα και τα μελλοντικά περιουσιακά της στοιχεία, ενώ η λήξη του επεκτείνεται από τα 3 στα 5 χρόνια.

    Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Λως

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Σε ηλικία 98 ετών απεβίωσε ο εφοπλιστής Νικόλαος Λως, γιος του εφοπλιστή Κωστή Λω και δημιουργός της ναυτιλιακής Vrontados Shipping Co. Ltd. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του νησιού του της Χίου, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα και στη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου, για τη στέγαση του οποίου παραχώρησε το ίδιο του το σπίτι στο νησί.

    Η Wall Street προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αξιών των bulkers

    Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι η αύξηση που παρατηρείται στις αξίες των μεταχειρισμένων φορτηγών πλοίων πρόκειται να συνεχιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, οι τιμές των panamaxes αυξήθηκαν κατά 15% μέσα σε ένα μόλις μήνα, ενώ αντίστοιχα για τα capesizes η αύξηση είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι το ενδιαφέρον για νεότευκτα bulkers δεν αποτελεί ακόμη λόγο ανησυχίας.

    Νέες παραγγελίες από την Odjfell

    Η νορβηγικών συμφερόντων ναυτιλιακή Odfjell οριστικοποίησε την κατασκευή 2 δεξαμενόπλοιων στα κινεζικά ναυπηγεία Hudong-Zhonghua Shipbuilding. Η παραγγελία -που αρχικά είχε τη μορφή επιστολής προθέσεων- αφορά δύο νεότευκτα δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 38.000-dwt και θα στοιχίσει στην εισηγμένη στο Όσλο εταιρεία 116 εκατ. δολάρια.

    Εξαγόρασε capesize η Songa Bulk;

    Οι brokers συνδέουν την εισηγμένη στο Όσλο ναυτιλιακή Songa Bulk με την εξαγορά του φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize Pacific Canopus (χωρητικότητας 180.330-dwt και κατασκευής 2012) για το οποίο έδωσε στην Pacific International Lines (PIL) το ποσό των 28,5 εκατ. δολαρίων. Αν η εξαγορά ισχύει, ο στόλος της Songa θα ανέλθει στα 10 bulkers.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για τη Δευτέρα (10/4/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1231 (+8)
    • Baltic Cape Index (BCI): 2165 (-8)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1466 (+39)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 888 (+2)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 549 (+2)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική ναυτιλία περισσότερο από κάθε άλλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: JP Morgan: Αναβαθμίζει σε overweight τις μετοχές της Diana Shipping και της Golden Ocean

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετά τον Γιάννη Αγγελικούση, και η Hyundai Merchant Marine “ψηφίζει” ναυπηγεία DSME



    ΣΧΟΛΙΑ