• Business

    Οι μεγάλες κυβερνήσεις θα συντρίψουν το Bitcoin αλλά δεν θα το σκοτώσουν

    • NewsRoom
    Bitcoin

    Bitcoin


    Του Panos Mourdoukoutas

    Οι μεγάλες κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανεχθούν το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που απειλεί να σπάσει το μονοπώλιο τους στο τύπωμα χρήματος και στη χειραγώγηση της οικονομίας με τρόπο που να υπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών ελίτ. Αργά ή γρήγορα, θα το συντρίψουν.

    Από τη στιγμή που το Bitcoin έγινε δημοφιλές μεταξύ των “καινοτόμων”, οι γνώστες του κόσμου της τεχνολογίας μαγεύτηκαν από τον τρόπου με τον οποίο που δημιουργείται και διανέμεται το εξωτικό νόμισμα αλλά και την υπόσχεση που δίνει να λύσει τα δεινά μιας παγκόσμιας οικονομίας που κυριαρχείται από μεγάλες κυβερνήσεις και ισχυρές κεντρικές τράπεζες. Όπως το πρόβλημα του πληθωρισμού, που συνήθως δημιουργείται από τις κεντρικές τράπεζες που διασώζουν υπερχρεωμένες εταιρείες και κυβερνήσεις.

    Κάπου στην πορεία, οι καινοτόμοι ενώθηκαν με αυτούς που υιοθέτησαν νωρίς τη νέα τεχνολογία καθώς είδαν μεγάλα πλεονεκτήματα στο εξωτικό νόμισμα –καλύτερο μέσο αντιστάθμισης απέναντι στις παγκόσμιες αβεβαιότητες από τα συμβατικά μέσα αντιστάθμισης, όπως ο χρυσός. Βολικό μέσο πληρωμών παγκοσμίως. Και σε περιορισμένη προσφορά, στα 21 εκατομμύρια.

    Σύντομα, αυτές οι δύο ομάδες ενώθηκαν με μερικές άλλες ομάδες. Όπως τους επενδυτές οι που είδαν τα κρυπτονομίσματα ως ασφαλές καταφύγιο έναντι των υπερ-διευκολυντικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών και της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ασία. Προσθέστε τους venture capitalists, που είδαν τις Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων (ICOs) ως μια διαδικασία να βγάλουν εύκολο χρήμα και έτσι αποκτάς μια φούσκα Bitcoin που ανθίζει ακριβώς όπως η χρωματιστή τουλίπα στις αρχές του 17ου αιώνα.

    Το Bitcoin έχει αυξηθεί από λιγότερο από 20 δολάρια το 2012 στα σχεδόν 4.500 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από 2000% κέρδος. Το νέο σχετικά Bitcoin Investment Trust Shares (GBTC) έχει σημειώσει ακόμη καλύτερη επίδοση, σκοράροντας άνοδο 640% σε λιγότερο από δώδεκα μήνες.

    Στο μεταξύ οι μεγάλες κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες περιμένουν, περιορίζοντας τις παρεμβάσεις τους στη ρύθμιση των ICOs αντί να περιορίζουν τη χρήση των κρυπτονομισμάτων ως χρήμα.

    Αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μόλις τα κρυπτονομίσματα κερδίσουν μεγαλύτερη αποδοχή από την “πρώτη πλειοψηφία”, μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που μετατρέπει τη μικρή ζήτηση για τα νομίσματα αυτά σε καταρράκτη, αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα ως μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας.

    Αυτό θα συμβεί όταν τα κρυπτονομίσματα αρχίσουν να σπάνε τα μονοπώλια των κυβερνήσεων να συλλέγουν έσοδα νομισματοκοπής -την αγορά εμπορευμάτων και περιουσιακών στοιχείων με την εκτύπωση χρημάτων.

    Δυστυχώς για τους λάτρεις του Bitcoin, η ημέρα που το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα εθνικά νομίσματα δεν θα έρθει ποτέ. Οι μεγάλες κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη να συντρίψουν το Bitcoin προτού τις συντρίψει αυτό.

    Ακόμη κι έτσι, το ψηφιακό νόμισμα δεν θα εξαφανιστεί. Η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι πολύ ισχυρή για να ελεγχθεί από τη μεγάλη κυβέρνηση. Το bitcoin θα επιστρέψει στον παλιό του ρόλο: ένα συλλεκτικό νόμισμα για ενθουσιώδεις οπαδούς των νέων τεχνολογιών.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι ανήκουν στην «αφρόκρεμα» του τεχνολογικού κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ