• Business

    The Blackrock: Ευκαιρίες στην σημερινή εξελισσόμενη αγορά σταθερού εισοδήματος


    Το σταθερό εισόδημα από τις επενδύσεις (fixed income) στις μέρες μας, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από αρκετά χρόνια, κάτι τέτοιο όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες δημιουργίας αποδόσεων.

    Σήμερα λοιπόν το σταθερό εισόδημα, έχει σημαντικές διαφορές συγκριτικά με δύο ή ακόμα και τρία χρόνια πριν. Τότε, βρισκόμασταν σε μια οικονομία των ΗΠΑ με πληθωρισμό περίπου 1% και με πιθανό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Τώρα οι ΗΠΑ πλησιάζουν ρυθμό πληθωρισμού 2% με τον κίνδυνο ότι η δημοσιονομική πολιτική ή κάποια ανάκαμψη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο πληθωρισμό από 2%.

    Η σημερινή πολύ πιο αβέβαιη πληθωριστική δυναμική σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο πλέον να γνωρίζουμε πού κατευθύνονται τα επιτόκια από ό,τι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Η αγορά σταθερού εισοδήματος είναι επίσης πιο ασταθής τώρα από όσο ήταν τότε.

    Αναδυόμενες αγορές

    Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για να πάρει κάποιος το επενδυτικό ρίσκο σε επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές -ιδιαίτερα σε αγορές όπως η Βραζιλία και το Μεξικό- όπου τα ποσοστά θα μπορούσαν να μειωθούν. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια -ή ακόμα και πριν από 10 χρόνια- οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα αποθέματά τους είναι υψηλότερα, η μόχλευσή τους είναι χαμηλότερη και είναι σχετικά φτηνά σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Η νομισματική πολιτική έχει ωθήσει τα επιτόκια στην Ευρώπη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που -με τη σειρά του- έχει μειώσει και τα παγκόσμια επιτόκια. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές δεν έχουν συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

    Τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία

    Οι αγορές τιτλοποιημένων περιουσιακών στοιχείων υψηλών αποδόσεων παρουσιάζουν καλές ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων. Οι τεχνικές προδιαγραφές της συγκεκριμένης αγοράς είναι ισχυρές και οι βάσεις της βελτιώνονται, ιδίως σε τομείς όπως η στέγαση και τα εμπορικά ακίνητα. Οι επενδυτές μπορούν να δημιουργήσουν ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο με γερά θεμέλια που θα περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που φέρουν ισχυρές προδιαγραφές, βάσεις και αποδόσεις -όπως είναι τα τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία- ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν κάποιο επενδυτικό ρίσκο, όπως σε επιλεγμένες αναδυόμενες αγορές.

    Το κείμενο είναι του Rick Rieder, BlackRock Chief Investment Officer of Global Fixed Income

    Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

     



    ΣΧΟΛΙΑ