• Business

    Το deal Amazon – Whole Foods ανέδειξε τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο παγκοσμίως

    Amazon CEO, Jeff Bezos


    Κατά 2,5 δισ. δολ., αυξήθηκε η περιουσία του Jeff Bezos τις πρώτες δύο ώρες μετά από την αποκάλυψη εξαγοράς της Whole Foods από την Amazon, έναντι 13,7 δισ. δολ. ή 42 δολ. ανά μετοχή (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή), προσφορά που αντιστοιχεί σε premium 27% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη. Οι επενδυτές καλωσόρισαν, από την πρώτη στιγμή, την είδηση, δίδοντας ώθηση στη μετοχή της Amazon.

    Κατά συνέπεια, ο Jeff Bezos – ο πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon – είδε την περιουσία του να “εκτοξεύεται”, κάτι που ήταν αρκετό ώστε να του “χαρίσει” τη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο Amancio Ortega, ήτοι του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ο Bezos είχε προηγουμένως βρεθεί σε αυτήν τη θέση για δύο εβδομάδες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προτού την ανακαταλάβει ο Ortega.

    Η περιουσία του επικεφαλής της Amazon φθάνει πλέον τα 84,7 δισ. δολ., σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, απέχοντας 4,3 δισ. δολ. από την περιουσία του συνιδρυτή της Microsoft Bill Gates που κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα. Τους τελευταίους δύο μήνες, η περιουσία του Bezos αυξήθηκε κατά ένα ποσό μεγαλύτερο των 10 δισ. δολ..

    Ο 53χρονος Bezos ίδρυσε την Amazon το 1996, αφ’ ότου παραιτήθηκε από τη δουλειά του σε ένα hedge fund στη Νέα Υόρκη. Ο απόφοιτος του Πρίνστον ξεκίνησε με ένα απλό σχέδιο, τη δημιουργία ενός online βιβλιοπωλείου, αλλά εν συνεχεία επέκτεινε την επιχείρησή του, συμπεριλαμβάνοντας εκατομμύρια μοναδικά προϊόντα. Τα έσοδα της εταιρείας φθάνουν τα 135 δισ. δολ..

    Ο Bezos, εκτός των άλλων, είναι ιδιοκτήτης της Washington Post και της Blue Origin. Προσφάτως, εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για φιλανθρωπικές δράσεις. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, στράφηκε στο Twitter για να συγκεντρώσει ιδέες για μία νέα φιλανθρωπική προσπάθεια.

    Και ενώ η προηγούμενη εβδομάδα σήμανε μια σημαντική νίκη για τον Bezos, η αύξηση της περιουσίας του ξημέρωσε μια άσχημη ημέρα για άλλους. Μετά την ανακοίνωση του deal της Amazon με την Whole Foods, οι μετοχές ανταγωνιστικών εταιρειών, όπως της Wal-Mart και της Costco, γνώρισαν “βουτιά” άνω του 5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Pfizer: Νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β στην Ευρώπη

     



    ΣΧΟΛΙΑ