• Business

    Citi: Η May χρειάζεται την πλειοψηφία τουλάχιστον 40 εδρών

    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Υπάρχει το ρίσκο οι προσδοκίες της May να αποτύχουν, παρά το γεγονός ότι το βασικό σενάριο για τις σημερινές εκλογές είναι να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών της May, αναφέρει η Citigroup.

    Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων δίνεται στο Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May 42%, με προβάδισμα 5% έναντι του Εργατικού Κόμματος του Jeremy Corbyn. Το μοντέλο της Citi δίνει στους Συντηρητικούς μία πλειοψηφία κοντά στις 10 έδρες.

    Παρά το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί γύρω από τις δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα της May έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων – κυμαίνεται από 1-12%, με ορισμένες δημοσκοπήσεις πάντως να μην αποδίδουν ακόμα την κοινή γνώμη ένεκα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο. Καταλυτικό παράγοντα αυτής της αναμέτρησης θα αποτελέσει η προσέλευση, επομένως εάν η προσέλευση των νέων είναι υψηλή θα ευνοηθούν οι Εργατικοί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κόπωση των ψηφοφόρων καθώς καλούνται να ψηφίσουν τουλάχιστον για τρίτη φορά σε δύο χρόνια θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς.

    Αναφορικά με την Citi «η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών, αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερες από 40 έδρες, αν και η αύξηση της υποστήριξης για τους Εργατικούς καθιστά την άνετη νίκη της May που φαινόταν δυνατή στα μέσα Μαΐου, πολύ λιγότερο πιθανή». Σύμφωνα με έρευνες, η May παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις και το Brexit το πιο σημαντικό θέμα. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι (12% στην τελευταία δημοσκόπηση της YouGov) μπορεί να είναι καθοριστικοί, ενώ τακτική ψηφοφορία σε συνδυασμό με την διαμάχη που υπάρχει για το Brexit μπορεί να αποβεί θετικός οιωνός για τους Συντηρητικούς. Σε αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός θα εξακολουθεί να έχει περιθώρια να κάνει συμβιβασμούς για μια συμφωνία με την ΕΕ, μειώνοντας τους κινδύνους γύρω από την έξοδο από την ΕΕ.

    Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η Citi «τα εναλλακτικά αποτελέσματα έχουν γίνει πολύ περισσότερο πιθανά. Το ποντάρισμα της May στο να διεξάγει πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει το προβάδισμά της και να εξασφαλίσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή, φαίνεται να έχει αποτύχει. Οι δημοσκοπήσεις προτείνουν και αρκετά σενάρια, όπως μια μικρή πλειοψηφία των Συντηρητικών, την μη επίτευξη πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο ή μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, τα οποία είναι στατιστικά πιθανά. Οποιοδήποτε σενάριο εκτός από μια πλειοψηφία τουλάχιστον 40 εδρών για τους Συντηρητικούς θα μπορούσε να αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα για τη διαδικασία του Brexit».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Περιμένουμε ένα σήμα από τους Θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χρέος των δανειστών να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αν. Αθανασόπολος (Κωτσόβολος): «Δεν ενδιαφερόμαστε για εξαγορές – Συνεχίζουμε την αυτόνομη ανάπτυξη»

     



    ΣΧΟΛΙΑ