• Business

    BlackRock: Ενδυνάμωση της μετριοπάθειας


    Πίσω στα τέλη του 2016, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έδειχναν να σημειώνουν αύξηση στο πίσω μέρος των φορολογικών κινήτρων των ΗΠΑ. Οι επενδυτές θα αγόραζαν κυκλικές εταιρείες, ιδιαίτερα τα μικρά ομόλογα των ΗΠΑ, και θα πωλούσαν ομόλογα. Τέσσερις μήνες αργότερα, το «εμπόριο επαναφοράς», αν και δεν είναι αρκετά «πεσμένο», μοιάζει λιγότερο ασφαλές.

    Κυκλικά προϊόντα που αυξήθηκαν στα τέλη του 2016 έχουν πληγεί φέτος. Τα εμπορεύματα, το αμερικανικό δολάριο και οι ιαπωνικές μετοχές σημείωναν μερικές από τις χειρότερες επιδόσεις ανά έτος. Ταυτόχρονα, τα περιουσιακά στοιχεία που εξαλείφθηκαν, καθώς οι επενδυτές αγκάλιασαν την αναδιάρθρωση, συσπειρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, των αναδυόμενων αγορών και του “γιεν” Ιαπωνίας. Ακόμα και χαμηλά ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν βρει μια προσφορά τιμής. Τι συνέβη?

    Οι αγορές ξεπέρασαν τον εαυτό τους

    Πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων συσπειρώθηκαν, σαν η θεμελιώδης μετατόπιση του παραδείγματος ανάπτυξης / πληθωρισμού, να ήταν ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα. Οι επενδυτές είχαν την άποψη ότι η Ουάσιγκτον, θα επαναφέρει μια σειρά μέτρων υπέρ της ανάπτυξης: φορολογική μεταρρύθμιση, δημοσιονομικές δαπάνες και απορρύθμιση. Όταν η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη, ήρθε η απογοήτευση. Οι συναλλαγές που βασίζονταν στην ταχύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, έπεσαν περισσότερο. Μετά από την αύξηση του 10% , το δολάριο έχει επανέλθει σχεδόν στο μισό της κινητικότητας και είναι πίσω στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

    Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα δεν έχουν διατηρηθεί με “μαλακά δεδομένα”

    Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι έχουν παρατηρήσει την απόκλιση μεταξύ των “σκληρών” δεδομένων, τα οποία μετρούν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, και τα “μαλακά δεδομένα”, τα οποία παρακολουθούν κυρίως έρευνες. Ενώ τα μέτρα θετικών οικονομικών εκπλήξεων αυξήθηκαν έντονα, το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης προέρχεται από τα “μαλακά δεδομένα”. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αύξηση των μισθών, οι ώρες εργασίας, οι λιανικές πωλήσεις και ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκαν. Αν και η οικονομία φαίνεται σταθερή, τα αποδεικτικά στοιχεία μιας βελτίωσης παραμένουν ασαφή.

    Πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων «τεντώθηκαν» και πριν τη συσπείρωση

    Πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ιδίως οι μετοχές των ΗΠΑ, έχουν επωφεληθεί από τα έτη αυξανόμενων αποτιμήσεων. Οι μεγάλες κεφαλαιακές μετοχές των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν ήδη με 20 φορές απώλειες τον Ιούλιο του 2016. Τα καλά νέα είναι ότι η οικονομία, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σταθερή με μικρότερο κίνδυνο αποπληθωρισμού από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι αγορές είναι λίγο λιγότερο μετέωρες από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ακόμα αυξημένες και η αστάθεια ασυνήθιστα χαμηλή.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Χατζηπατέρας: Τι βλέπουν οι αναλυτές και στηρίζουν τον εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ